Egy halom olyan szabály lép életbe július 1-jén, amitől változnak a mindennapjaink

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Belpol

Nem hoz többet napilapot a postás, elbúcsúzunk az egyszerhasználatos műanyagoktól, és így tovább.

Július 1-től számos szabályozás lép életbe, ezeket gyűjtötte össze az mfor.hu.

A posta június 30-án kézbesít utoljára napilapokat. Ezután a lapok kiadójának kell megoldania a kézbesítési szolgáltatást az előfizetők számára.

Július 1-től jön az uniós oltási igazolvány: az ún. uniós zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. Azon vakcinák esetében, amelyek az EU-ban még nem elfogadottak (kínai, orosz), az országok közti különmegállapodások lesznek érvényben

Megszűnik az Európai Unióban az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. (A 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad.) A szabályozás az online piacterekre és webáruházakra is vonatkozik.

Elindul az egyszer használatos műanyagokat tiltása, ennek értelmében több terméknek is megkezdődik a kivezetése. Elbúcsúzhatunk tehát például az egyszer használatos evőeszközöktől és tányéroktól, a műanyag szívószálaktól, a fülpiszkálóktól, a léggömbök pálcikáitól és az oxidatív úton lebomló műanyag termékektől.

Változnak a nyugdíjszabályok is, ezt részletesen az Adózóna.hu közölte. Például július 1-jétől kezdve a megállapított nyugellátásról – a kivételes nyugellátás kivételével – a megállapító határozat véglegessé válását követő 15. napot követően már nem lehet lemondani.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk