Megint a gender szó miatt kekeckedik a magyar kormány egy EU-s tanácskozáson

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Belpol

Most éppen az Iszlám Állam elleni fellépésbe kötöttek bele a szó miatt.

A Politico birtokába jutott egy dokumentum, amely arról szól, hogy a magyar kormány kifogásolta az Európai Unió katonai missziójának jóvűhyagyását, mert annak szövegében szerepel a “gender” kifejezés.

A missziót, amely a a mozambiki csapatok támogatását és kiképzését szolgálná az afrikai államban, július 12-én kellene jóváhagyniuk az uniós külügyminisztereknek, ugyanis Mozambik északi részén 2017 óta egyre erősebbek az Iszlám Államhoz kötődő felkelők. 

A kormány által kifogásolt kifejezésről azt írják az állásfoglalásban: “A nők és férfiak közötti egyenlőség alapvető jogként szerepel az Európai Unió alapszerződéseiben. Magyarország biztosítja a nők és férfiak közötti egyenlőséget a magyar jogrendszer keretein belül, összhangban a nemzetközileg kötelező erejű emberi jogi eszközökkel, valamint az Európai Unió alapvető értékeinek és elveinek keretein belül”, hozzáteszik, hoyg a gender kifejezést viszont a születési nemre való hivatkozásként értelmezik. 

A hvg.hu emlékeztet, hogy korábban Orbán Viktor hosszasan fejtegette állápsontját, miszerint

"mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott."

Nem ez az első eset, hogy Orbán Viktor és pártja fennakadt a kifejezésen,  májusban az Európai Unió állam- és kormányfőinek múlt hét végi informális csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatban nem tetszett nekik a "gender equality" kifejezés".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?