Egyből két sztrájkidőpontot is meghirdettek a pedagógus-szakszervezetek

  • narancs.hu
  • 2021. december 17.

Belpol

A PDSZ és a PSZ január 31-re tűzte ki az első munkabeszüntetést, de egy márciusi, határozatlan idejű sztrájkot is belengettek.

„A kormány ismét megalázta a nevelésben-oktatásban dolgozókat: felelős kormányzás helyett időhúzáson kívül csakis az indulatok felkorbácsolásában érdekelt. Ezért a két szakszervezet sztrájkot hirdet” – közölte a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Ne Dolgozz Ingyen! oldalon.

A figyelmeztető sztrájkot január 31-re hirdetik meg. A december 15-én lezajlott sztrájktárgyalásokon a kormány semmilyen javaslattal nem állt elő arra a felvetésükre, hogy a kötelező oltást halasszák el. A padagógusok érintett kollégáik január 3-án fizetés nélküli szabadságra mennek, „az intézmények pedig oldják meg maguk, mi történik a gyerekekkel, diákokkal”.

A sztrájk okai között szerepel az is emellett, hogy a kormány nem akar illetményt emelni a nevelésben-oktatásban. A pedagógusszakszervezetek szerint a 10 százalékosnak mondott pótlékemelést próbálják béremelésként eladni. Míg harmadik okként a munkaterheket említik, melyeket nem csökkentenének, nem állítják vissza a kötelező óraszámot és nem szüntetik meg az ingyen helyettesítéseket.

A két érdekképviselet a sztrájkról azt mondta, hogy nem tanítanak majd a munkabeszüntetés ideje alatt, úgy gondolják, nem kötelezhetők elégséges szolgáltatás megtartására. Nem fogadták el a kormány felvetését, miszerint a sztrájkolók tartsák meg az óráik 75 százalékát. Azt kérik a pedagógusoktól, vegyenek részt minél többen a január 31-i figyelmeztető, aztán – ha nem érnek el eredményt –, a márciusi határozatlan idejű sztrájkban is.

(Ne Dolgozz Ingyen!)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk