Egyre többen akarják beoltatni magukat influenza ellen, de lesz-e elég vakcina?

Belpol

És ha elfogy az oltóanyag, mit lehet tenni, hová lehet fordulni?

Évek óta az állam nyakán marad az influenza elleni védőoltás nagy része, az idén viszont a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az érdeklődés iránta. Az állam az 1,3 millió adag magyar gyártású vakcina mellé felvásárolta az eddig patikai forgalomba kerülő oltóanyagot is. De jól tette-e?

Erre a kérdésre keressük a választ a friss Magyar Narancsban Ócsai Lajos orvos, járványügyi szakember segítségével, aki 10 évig, 2005 és 2015 között vezette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályát. Ízelítő a vele készült interjúból.

Magyar Narancs: Ahogy az a múlt héten kiderült, az állam felvásárolta a Sanofi által gyártott négykomponensű influenza elleni oltóanyagot, így az sem a patikákban, sem a magánoltóközpontokban nem lesz elérhető, viszont szétosztják a háziorvosok és házi gyermekorvosok között. Miért volt erre szükség?

Ócsai Lajos: Ennek az oka elsősorban a vakcina iránti felfokozott igény lehet. Orbán Viktor ugyanis bejelentette, hogy mindenki ingyenesen jut az influenza elleni védőoltáshoz, nemcsak a veszélyeztetett csoportok. A lakosság minden jel szerint ezt komolyan is vette, amit alátámaszt az is, hogy a háziorvosoknál egyre nehezebben lehet bejelentkezni védőoltásra, és már sokan visszajeleztek, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által berendelt oltóanyag nem lesz elegendő. Ezt tehát valahogy pótolni kell. Ráadásul a magyar állam biztosította 3Fluart nevű oltóanyag háromkomponensű, teljes vírust tartalmaz, és ezzel nem mindenki oltható.

(…)

false

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

MN: Békeidőben hogyan működik az influenza elleni oltás?

ÓL: Normál esetben is 1,3 millió adagot vásárol az állam, az a veszélyeztetett csoportoké. Ők például olyan gyerekek, akik véralvadásgátlót szednek, vagy valamiféle krónikus betegségük van és 3 év felettiek; krónikus beteg felnőttek, akik valamilyen anyagcsere-betegségben szenvednek; cukorbetegek; szív- és érrendszeri betegek; COPD-sek (krónikus obstruktív tüdőbetegség); valamint a 60 év felettiek; illetve a terhesek. Aztán minden évben vásárolt még az állam 4–5 ezer adagot a négykomponensű vakcinából a 3 év alatti beteg gyerekek oltásához is. A Sanofi vakcinájából emellett 100–120 ezer adag patikai forgalomba került. Ebből azok vásároltak, akik az előbb felsorolt csoportokba nem tartoznak bele, de oltatni akarták magukat. Esetleg olyanok, akik hosszabb külföldi utat terveztek olyan helyre, ahol előfordulhat az influenza. Ez utóbbi mondjuk a koronavírus miatt most nem releváns.

(..)

MN: Az elmúlt években a magyar vakcina 50–60 százalékát ki kellett dobni, az emberek oltási hajlandósága nem volt magas. Most a koronavírus miatt más a helyzet. Elképzelhető, hogy az idén elfogy a vakcina, vagy akár kevés is lesz?

ÓL: Elképzelhető. És ebben rettentő fontos szerepe van a személyes példamutatásnak, főleg, ha az ország vezetőiről van szó. Csakúgy, mint a maszkhordásnál: nem lehet az, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter maszk nélkül járkálnak, és közben mindenkit arra biztatnak, hogy hordjon maszkot. Az influenza elleni védőoltásnál másképp alakult: a miniszterelnök azt mondta, mindenkinek ingyenes lesz, majd ő is beoltatta magát ország-világ előtt. Ezután biztosan megindul majd egy hullám, amit viszont már nem biztos, hogy ki tudnak szolgálni oltóanyaggal. Azt viszont nehéz megbecsülni, hogy mennyi oltóanyagra lenne szükség. Azt tudjuk, hogy tavaly a Sanofi vakcinájából elfogyott 120 ezer adag patikai forgalomban, de az 1,3 millió a háziorvosoknál nem. Ez az idén másképp lesz. És az a baj, hogy külföldről sem tudnak többet behozni.

Az interjúban szó esik még arról, mi a különbség a három- és négykomponensű vakcina között, hogy kinek melyiket lehet beadni, hogy miért nem lehet behozni külföldről több oltóanyagot, és hogy miért érdemes beoltatnia magát az embernek koronavírus idején az influenza ellen. Vegye meg a lapot vagy fizessen elő itt!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk