Merkely Béla szerint már decemberben elkezdik beoltani az európaiakat koronavírus ellen

  • narancs.hu
  • 2020. október 28.

Belpol

Optimista jóslat a Semmelweis Egyetem rektorától.

Biztos benne, hogy decemberben megkezdődik Európában az oltás valamelyik koronavírus-vakcinával - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak.

"A járvány első fázisában próbáltuk kitalálni mennyi idő kell ahhoz, hogy az első vakcina megjelenjen, és akkor óvatlanul azt mondtam, hogy november környékén várható. Olyan nagyon-nagyon sokat nem tévedtem. Az első vakcinák bevizsgálása, a hármas fázisú vizsgálatok szinte biztosan befejeződnek novemberben" - magyarázta Merkely.

Persze nem mindenki számára áll majd egyszerre rendelkezésre a vakcina, a rektor szerint először a Covid-fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókat és az idős betegeket célszerű beoltani, utána fokozatosan lehet bevonni a kevésbé veszélyeztetett csoportokat.

AZ interjú nagy részében a rektor arról beszél, hogy "a remdesivir a ma elérhető leghatékonyabb vírusellenes szer az új típusú koronavírussal megfertőződött betegek esetében." Bár a WHO korábban csak mérsékelten hatékonynak nevezte a gyógyszert, Merkely szerint a világ egyik vezető tudományos lapjában három hete megjelent vizsgálat eredménye igazolta a remdesivir hatékonyságát, ezért magyar betegeknek is adják, jelenleg hét kórházban.

Figyelmébe ajánljuk