Elektromos autókhoz gyárt motort az új szombathelyi üzem

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

23 és fél milliárd forintból építkezett a Schaeffler-cégcsoport. Az avatón férfi táncegyüttes tapsoltatta a közönséget.

Elektromos autókhoz motort és hajtásláncot készít, kutatómunkát is folytat, és karbonsemlegesen működik a 23,5 milliárd forintból megépült új szombathelyi Schaeffler-üzem: nem használ fosszilis energiát, környezetbarát minden munkafolyamat a gyártástól a hulladékkezelésig – tudósít a pénteki szombathelyi gyáravatóról a nyugat.hu.

A Schaeffler-csoport a régió legnagyobb foglalkoztatója, első szombathelyi gyárukban 3300 embert foglalkoztatnak. Az attól három kilométerre, 18 ezer négyzetméteren megépült új, automatizált üzem első körben 150 embernek ad munkát, létrejöttéhez a magyar állam 5 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénztámogatást adott.

Felavatt?k a Schaeffler-csoport ?j szombathelyi gy?r?t

 
 
Az új szombathelyi üzem. Fotó: Filep István, MTI 

 A pénteki avatóünnepségen Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a közép-kelet-európai országok között Magyarországon 16 ezer dollár az egy főre jutó éves GDP összege, és van esély arra, hogy Lengyelországgal együtt minket is a fejlett országok közé soroljanak, ennek a feltétele, hogy 17 ezer dollár fölé emelkedjen a GDP – ezért fontosak a mostani szombathelyihez hasonló fejlesztések. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy sikeres a magyar válságkezelés, mert nem segély-, hanem munkaalapú programok jellemzik, és azt segíti, hogy a pandémia alatt is tovább működhessenek a vállalkozások. Most Magyarországon 1700 milliárd forint értékben zajlanak beruházások, ebben a tekintetben 2021 a rekordok éve lesz.

Az avatáson a felszólalók közösen, gombnyomással indították el a gyárat: mindenki pultján volt egy indítógomb.

 

 

A nyugat.hu szerint az ünnepség inkább hasonlított egy show-műsorra, mint gyáravatóra: a másorvezető Demcsák Zsuzsa volt, angolul konferált, a felszólalásokat szinkrontolmácsok fordították. Minden fellépőnek szignált játszottak, és még meg sem szólalt senki, egy háromfős férfi táncegyüttes tapsoltatta meg a közönséget.  A belépéskor védettségi igazolványt vagy tesztet kellett felmutatni, a nézőtéri székeket másfél méterre helyezték el egymástól, és maszkot kellett viselni. Ülőhely nem jutott mindenkinek, így sokan állva nézték végig a programot. 

A leadképen Georg F. W. Schaeffler, a Schaeffler AG felügyelőbizottságának elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője elindítja az üzemet. Mindenkinek a pultján volt egy indítógomb.

Filep István/MTI felvétele

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.