Elektromos autókhoz gyárt motort az új szombathelyi üzem

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

23 és fél milliárd forintból építkezett a Schaeffler-cégcsoport. Az avatón férfi táncegyüttes tapsoltatta a közönséget.

Elektromos autókhoz motort és hajtásláncot készít, kutatómunkát is folytat, és karbonsemlegesen működik a 23,5 milliárd forintból megépült új szombathelyi Schaeffler-üzem: nem használ fosszilis energiát, környezetbarát minden munkafolyamat a gyártástól a hulladékkezelésig – tudósít a pénteki szombathelyi gyáravatóról a nyugat.hu.

A Schaeffler-csoport a régió legnagyobb foglalkoztatója, első szombathelyi gyárukban 3300 embert foglalkoztatnak. Az attól három kilométerre, 18 ezer négyzetméteren megépült új, automatizált üzem első körben 150 embernek ad munkát, létrejöttéhez a magyar állam 5 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénztámogatást adott.

Felavatt?k a Schaeffler-csoport ?j szombathelyi gy?r?t

 
 
Az új szombathelyi üzem. Fotó: Filep István, MTI 

 A pénteki avatóünnepségen Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a közép-kelet-európai országok között Magyarországon 16 ezer dollár az egy főre jutó éves GDP összege, és van esély arra, hogy Lengyelországgal együtt minket is a fejlett országok közé soroljanak, ennek a feltétele, hogy 17 ezer dollár fölé emelkedjen a GDP – ezért fontosak a mostani szombathelyihez hasonló fejlesztések. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy sikeres a magyar válságkezelés, mert nem segély-, hanem munkaalapú programok jellemzik, és azt segíti, hogy a pandémia alatt is tovább működhessenek a vállalkozások. Most Magyarországon 1700 milliárd forint értékben zajlanak beruházások, ebben a tekintetben 2021 a rekordok éve lesz.

Az avatáson a felszólalók közösen, gombnyomással indították el a gyárat: mindenki pultján volt egy indítógomb.

 

 

A nyugat.hu szerint az ünnepség inkább hasonlított egy show-műsorra, mint gyáravatóra: a másorvezető Demcsák Zsuzsa volt, angolul konferált, a felszólalásokat szinkrontolmácsok fordították. Minden fellépőnek szignált játszottak, és még meg sem szólalt senki, egy háromfős férfi táncegyüttes tapsoltatta meg a közönséget.  A belépéskor védettségi igazolványt vagy tesztet kellett felmutatni, a nézőtéri székeket másfél méterre helyezték el egymástól, és maszkot kellett viselni. Ülőhely nem jutott mindenkinek, így sokan állva nézték végig a programot. 

A leadképen Georg F. W. Schaeffler, a Schaeffler AG felügyelőbizottságának elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője elindítja az üzemet. Mindenkinek a pultján volt egy indítógomb.

Filep István/MTI felvétele

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk