„Pusztítsd a szörnyet!” – plakátol a Mi Hazánk Pécsen a Pride ellen

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

Szombaton lesz a felvonulás. A polgármester feljelentést tesz a gyűlöletkeltő szövegek miatt.

A Mi Hazánk logójával ellátott matricák jelentek meg Pécsen, nyilvánvalóan a szombati Pride-felvonulásra készülve – közölte a Facebookon Péterffy Attila. Pécs polgármestere azzal a megjegyzéssel osztotta meg a hírt, hogy a városban nincs helye gyűlöletnek, márpedig ezek a plakátok ilyen szöveggel közösség elleni izgatásnak számítanak szerinte, ezért feljelentést tesz.

A matricákról a Szabad Pécs készített videót, a felvételen jól kivehető, mi áll a falragaszokon: „Pusztítsd a szörnyet!”

Péterffy a közösségi oldalon azt írja, „nagymúltú, befogadó, sokszínűségére büszke városunk közössége nem tűri el, hogy az utcáin ocsmány, gyűlöletkeltő plakátok jelenjenek meg. Ezért nyomatékosan felszólítom a matricákat kiragasztókat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a város méltóságának rombolásával és azzal, hogy a város közösségét vallási, politikai vagy bármilyen egyéb módon uszító szóróanyagokkal próbálják megosztani. A bizonyítékok rögzítése után haladéktalanul elrendelem a plakátok eltávolítását, és a jövőben is így fogok tenni minden alkalommal, amikor a gyűlöletkeltés ilyen formában jelenik meg Pécs utcáin.” 

A városban szombaton Pride-felvonulást tartanak, az elsőt Magyarországon, amelynek nem Budapest ad otthont. Az eseményre azonban – írja a Telex – nem csak a szervezők készülnek, hanem a plakátokat kiragasztó Mi Hazánk, a Betyársereg, Kővári János kormánypárti önkormányzati képviselő, ellendemonstrációkkal – és így a rendőrség is, nagy erőkkel. 

A portál idézi a Publicus Intézet közvélemény-kutatásának eredményét, eszerint tíz megkérdezett pécsi közül hat ellenzi a felvonulást, bár a városlakók többsége támogatja az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát.

A polgármester tiltakozó posztja alatt a hozzászólók egyik-másika a Mi Hazánk felhívását osztja meg, többen is a rendezvény ellen foglalnak állást: „és annak van helye az utcán amit művelnek a prideosok ugye? És annak van helye, hogy konkrétan szarnak az emberek véleményére? A vendéglátósokra? Az ott lakó emberekre?” Akad olyan komment is, amely azt kérdezi a plakátragasztóktól „és az itt velük szimpatizálóktól, hogy abba belegondoltak-e már, milyen érzés tisztes magyar, adózó állampolgárként, aki mellékesen LMBTQ-személy is, úgy munkába menni, hogy ellene uszítanak, gyűlölik a szülőhazájában? Mi több, ez egyenesen a hatalmon lévő kormánypárttól indul?”

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.