„Pusztítsd a szörnyet!” – plakátol a Mi Hazánk Pécsen a Pride ellen

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

Szombaton lesz a felvonulás. A polgármester feljelentést tesz a gyűlöletkeltő szövegek miatt.

A Mi Hazánk logójával ellátott matricák jelentek meg Pécsen, nyilvánvalóan a szombati Pride-felvonulásra készülve – közölte a Facebookon Péterffy Attila. Pécs polgármestere azzal a megjegyzéssel osztotta meg a hírt, hogy a városban nincs helye gyűlöletnek, márpedig ezek a plakátok ilyen szöveggel közösség elleni izgatásnak számítanak szerinte, ezért feljelentést tesz.

A matricákról a Szabad Pécs készített videót, a felvételen jól kivehető, mi áll a falragaszokon: „Pusztítsd a szörnyet!”

Péterffy a közösségi oldalon azt írja, „nagymúltú, befogadó, sokszínűségére büszke városunk közössége nem tűri el, hogy az utcáin ocsmány, gyűlöletkeltő plakátok jelenjenek meg. Ezért nyomatékosan felszólítom a matricákat kiragasztókat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a város méltóságának rombolásával és azzal, hogy a város közösségét vallási, politikai vagy bármilyen egyéb módon uszító szóróanyagokkal próbálják megosztani. A bizonyítékok rögzítése után haladéktalanul elrendelem a plakátok eltávolítását, és a jövőben is így fogok tenni minden alkalommal, amikor a gyűlöletkeltés ilyen formában jelenik meg Pécs utcáin.” 

A városban szombaton Pride-felvonulást tartanak, az elsőt Magyarországon, amelynek nem Budapest ad otthont. Az eseményre azonban – írja a Telex – nem csak a szervezők készülnek, hanem a plakátokat kiragasztó Mi Hazánk, a Betyársereg, Kővári János kormánypárti önkormányzati képviselő, ellendemonstrációkkal – és így a rendőrség is, nagy erőkkel. 

A portál idézi a Publicus Intézet közvélemény-kutatásának eredményét, eszerint tíz megkérdezett pécsi közül hat ellenzi a felvonulást, bár a városlakók többsége támogatja az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát.

A polgármester tiltakozó posztja alatt a hozzászólók egyik-másika a Mi Hazánk felhívását osztja meg, többen is a rendezvény ellen foglalnak állást: „és annak van helye az utcán amit művelnek a prideosok ugye? És annak van helye, hogy konkrétan szarnak az emberek véleményére? A vendéglátósokra? Az ott lakó emberekre?” Akad olyan komment is, amely azt kérdezi a plakátragasztóktól „és az itt velük szimpatizálóktól, hogy abba belegondoltak-e már, milyen érzés tisztes magyar, adózó állampolgárként, aki mellékesen LMBTQ-személy is, úgy munkába menni, hogy ellene uszítanak, gyűlölik a szülőhazájában? Mi több, ez egyenesen a hatalmon lévő kormánypárttól indul?”

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk