Elhunyt Fahidi Éva

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 11.

Belpol

A holokauszt-túlélő 97 éves volt. 

Elhunyt Fahidi Éva Budapesten – közölte a Nemzetközi Auschwitz Bizottság. A holokauszt-túlélő 97 éves volt. 

Fahidi 1925-ben született Debrecenben. 18 éves volt, amikor 1944 májusában családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahol édesanyját és kishúgát, Gilikét a táborba érkezés után azonnal megölték. Apja néhány hónappal később belehalt az embertelen tábori körülményekbe.

Fahidi Éva volt az egyetlen családtag, aki túlélte: Auschwitzból a hesseni Allendorfban található koncentrációs táborba deportálták. Egy robbanószergyárban napi 12 órás kényszermunkát végzett. 1945-ben egy halálmenet során megszökött, és rejtekhelyén amerikai katonák szabadították ki. Ötvenfős családjából egyedüliként tért vissza Budapestre. 

 
Fahidi Éva író, holokauszt-túlélő beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

A hvg.hu emlékeztet, 90 éves korában is aktív maradt, előadásokat tartott, könyvet írt, bejegyzéseket posztolt a közösségi oldalán, táncosként szerepelt a saját életét feldolgozó Sóvirág - avagy a létezés eufóriája című darabban. Utóbbiról egy dokumentumfilm is készült. 

Fahidi Évával a Magyar Narancs 2019-ben készített interjút. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk