Előbb csak az óráit nem tartotta meg, végül felmondott a soproni pedagógus

  • narancs.hu
  • 2022. december 9.

Belpol

„Nem legitimálhattam a Belügyminisztérium döntését a maradásommal.”

Hegyi Norbert 24 évig tanított, mielőtt szerdán otthagyta a magyar közoktatást. Amikor a Belügyminisztérium múlt héten bejelentette nyolc fővárosi pedagógus kirúgását, a soproni tanár előbb úgy döntött, szolidaritása és tiltakozása jeléül határozatlan ideig nem tartja meg az óráit, végül maga adta be a felmondását. A hvg.hu-nak adott interjújában elmondta, a karinthys tanátrok kírúgása volt az a pont, amikor világossá vált számára, hogy nem maradhat tovább csöndben, ezért egyedül kezdett határozatlan idejű polgári engedetlenségbe.

Mint elmondta, az iskola igazgatója megértette és elfogadta a döntését, kollégái kérdésére pedig, hogy jól meggondolta-e a dolgot azt felelte: „nincs más lehetőségem, mert az írott törvény nem egyeztethető össze a belső, erkölcsi meggyőződésemmel”. Hozzátette, bár nem ismerte a kirúgott tanárokat, akkor is így cselekedett volna, ha a saját tantestületéből küldek volna el ilyen méltatlanul valakit.

„Egyszerűen nem legitimálhattam a Belügyminisztérium döntését a maradásommal.”

Kiállásával azt remélte, mások is követik majd a példáját, ugyanakkor hangsúlyozta, senkit nem akart hasonló döntésre kényszeríteni. A magányos akció utáni felmondással kapcsolatban Hegyi Norbert úgy fogalmazott, bár sokan támogatták, „elkezdtem azt érezni, hogy az egyéni akcióm sarokba szoríthatja a kollégáimat és még inkább a feletteseimet. Nem akartam bűnbak lenni.”

„Mire kedden megkaptam a saját figyelmeztető levelemet a tankerülettől, világossá vált, hogy ha végigviszem ezt, az ugyan nagyobbat szólna, de mivel egyedül vagyok, az lehet az ára, hogy a morális dilemmát másokra terhelem rá: vagy engem rúgnak ki, vagy ők távoznak, kizárólag miattam” – válaszolt a soproni pedagógus arra kérdésre, miért nem várta meg elbocsátását.

Hegyi Norbert 2018 óta dolgozott a Lackner Kristóf Általános Iskolában, ahol a nyelvtan és az irodalom mellett nem szakos tanárként tanított éneket, drámát és etikát is. Idén egy hatodikos osztálynak volt az osztályfőnöke, diákjaitól és a kollégáitól is könnyek között búcsúzott. Mint elmondta:

„Szerettem őket tanítani, de azt éreztem, hogy ha csak olvassuk A walesi bárdokat, és közben a tetteim nincsenek összhangban azzal, amiről ez a mű szól, akkor azt üzenem, hogy a szó csak írott malaszt és semmi több.

Szerintem nemcsak olvasással, de példamutatással is lehet tanítani, én most az utóbbit tettem.”

Hozzátette, egy ideig még bejár az iskolába, hogy segítse a távozása utáni átmenetet: elmondja a helyettesítőknek, hogy hol jártak az anyagban, hogyan kellene folytani, sőt, már az osztálya új osztályfőnökével és a szülőkkel is egyeztetett, akiktől egyébként csak pozitív visszajelzéseket kapott. Hegyi Norbert az interjúban arról is beszámolt, hogy volt olyan kollégája, aki csak miatta ment fekete ruhában az iskolába a felmondása után.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk