Kirúgtak nyolc fővárosi tanárt polgári engedetlenség miatt

  • narancs.hu
  • 2022. november 30.

Belpol

A diákok ma estére tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium elé.

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – írja az MTI a Belügyminisztériumra hivatkozva.

A HVG információi szerint az elbocsátott tanárok között van a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium hat pedagógusa, az RTL Híradó pedig úgy tudja, hogy további egy tanár az Eötvös József Gimnáziumban, egy pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított

Ők korábban polgári engedetlenséggel tiltakoztak, emiatt figyelmeztette őket a tankerület. Az erről szóló hivatalos levelükért személyesen mentek el a tankerülethez, és a diákjaik is elkísérték őket.

Az MTI szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, „hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik, amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják”.

A Belügyminisztérium úgy érvel, a diákok érdeke az első, tehát a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését, és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A BM azt is hangsúlyozza, hogy a diákok, életkoruktól függetlenül, tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás.  A tárca „álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, és ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől”.

A BM azt is közölte, hogy

november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

Szintén szerdán az Egységes Diákfront este fél hétre a Belügyminisztérium elé szervez tüntetést a nyolc tanár elbocsátása miatt.

A szervezők azt írják, „hosszú hónapok példátlan tiltakozásai után nem, hogy a megoldást keresné a hatalom, hanem egyre erősebb megfélemlítő, diktatorikus eszközökhöz nyúl. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan melyik intézményekből távolítottak el pedagógusokat, amint vannak információink, jelentkezzünk. Találkozzunk este fél 7-kor a Belügyminisztériumnál, mutassuk meg, hogy így csak egyre dühösebbek leszünk, és nem hallgatunk el, mert az oktatás nemzeti ügy”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk