Elege lett az LMP-nek a pécsi ellenzéki összefogásból

  • narancs.hu
  • 2019. június 13.

Belpol

Bedobták a törölközőt, ők ugyan nem fognak össze.

Az LMP pécsi vezetése még a párt számára sikertelen EP-választás előtt ment bele abba az egyezségbe, hogy az önkomrényzati választáson egyetlen ellenzéki jelöltet támogatnak a Fidesszel szemben. Váratlan fordulatként azonban az LMP bejelentette, hogy mégsem szándékozik összefogni, és önálló jelölteket indítanak a választókerületekben.

"Az úgynevezett „Változás 2019”-ben tömörülő pártok a korábbi megállapodásokat semmibe véve, egyoldalúan kinyilvánították, hogy amennyiben az LMP nem támogatja formálisan Péterffy Attila jelölését, elutasítják az együttműködést pártunkkal. Az LMP érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja ezt a pálfordulást, és visszautasítja az elvtelen ultimátumot. Ugyanakkor kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy ezzel a baloldal felrúgta az ellenzéki megállapodást. Mivel az MSZP-DK-Momentum trió ebben a kérdésben hajthatatlannak bizonyult, az együttműködésből kizárt LMP önállóan indul valamennyi pécsi választókerületben." - írják közleményükben.

Az összefogásból való kilépést a párt azzal indokolta az Azonnali.hu-nak, hogy vállalhatatlan ultimátumot kaptak. Ez az ultimátum tulajdonképpen az volt, hogy hivatalosan támogassák is a közös jelöltet, és ne csak annyiban járuljanak hozzá az összefogáshoz, hogy nem indítanak ellene senkit.

Péterffy Attila támogatását azonban az LMP nem vállalja, ugyanis már korábban is kijelentették, hogy nem támogathatnak zöld pártként olyan jelöltet, aki korábban a Pécsi Hőerőmű igazgatója volt, és  nagyban felelős a mecseki fakivágásokért. Elmondásuk szerint míg eddig elegendő lett volna, hogy nem indítanak saját jelöltet, addig most azzal, hogy kötelezték volna az LMP-t, hogy a logójuk megjelenjen Péterffy Attila támogatásánál. Ezzel "tulajdonképpen kizárták őket, hiszen vállalhatatlan ultimátumot adtak a baloldali pártok", mondta el Keresztes László Lóránt, a párt már lemondott társelnöke és pécsi politikusa az Azonnalinak.

Az LMP ezért úgy döntött, hogy mind a 18 pécsi kerületben indít képviselőjelöltet, de Keresztes szerint nem mindenáron fognak polgármesterjelöltet állítani, hiszen a céljuk továbbra is a Fidesz legyőzése.

Figyelmébe ajánljuk