Felvásárolja az állam az Alföldi Nyomdát

  • narancs.hu
  • 2020. július 17.

Belpol

Ezt pár nappal azután jelentették be, hogy a cég milliárdos állami megbízást kapott.

"Bár információink szerint már közel két éve egyeztettek az Alföldi Nyomda állami felvásárlásáról, a tranzakciót mégis épp három nappal azt követően jelentették be, hogy a debreceni cég aláírt egy 20 milliárdos állami megbízásról szóló szerződést" – írja a G7.

A nyomdát épp az a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) veszi meg, amely július 7-én kötött szerződést az Alföldi nyomdával. A megbízás persze nem előzmény nélküli, az elmúlt években is ugyanaz a hat cégből álló konzorcium szállított a Kellónak, emlékeztetnek. Azt viszont mindenképpen érdekesnek tartják, hogy a történtek szerint az állami cég és az Alföldi egy időben egyeztetett a nyomda bevételének alsó hangon harmadát-negyedét adó gigaüzletről és a cég eladásáról.

A G7 emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy az tankönyvnyomtatás egyre nagyobb biznisz: 2017 óta nagyjából a két és félszeresére nőttek a megbízások összegei. A most aláírt megbízás a cikk szerint 10 milliárd forintos bevételt hozhat az Alföldi Nyomda számára, épp ezért kíváncsiak voltak, hogyan zajlott a cég számára elsőrendű megbízás és az eladás párhuzamos tárgyalása.

A lapnak a Kello későbbre ígért válaszokat, György Géza (az Alföldi Nyomda tulajdonosa és igazgatóságának elnöke) arra hivatkozott, hogy az eladásra a tankönyvellátás biztonsága érdekében volt szükség. A többi kérdésükre üzleti titokra hivatkozva nem kívánt válaszolni.

Figyelmébe ajánljuk