Friss Narancs-interjú: Szanyi Tibor börtönbe küldené Mészáros Lőrincet

  • narancs.hu
  • 2016. június 1.

Belpol

De azt is mondta, hogy az MSZP-ben jócskán akadnak Fidesz-kollaboránsok. Június végén elnököt választ az MSZP, Szanyi Tibor az egyik jelölt. Naná, hogy interjúztunk vele!

Június végén tisztújító kongresszust tart az MSZP, Szanyi Tibor pedig négy év után újra megpróbál elnök lenni. Ebből az alkalomból találkoztunk vele, és mondhatjuk nyugodtan, nem akármilyen végeredmény született. Adunk is belőle két részletet. Egyet a beszélgetés elejéből, ahol Szanyi egyből a közepébe vág:

„SZT: (...) Sajnos a szocialista párton belül vannak olyan erők is, amelyek a fennálló status quóban érdekeltek.

MN: Tessék?

SZT: A NER-rel való kollaboráns kollégákról beszélek.

MN: Meséljen erről! Kik ők?

SZT: Nem tudom név szerint felsorolni őket…

MN: Szerintem fel tudná, ha akarná.

SZT: Ha akarnám, igen. Mármint a leginkább megfoghatókat. Csak nem akarom. Szám­talan olyan helyzet van, ahol a prominenseink létrehoztak valami modus vivendit. Nekik marhára nem hiányzik, hogy egy meglendült MSZP miatt ellehetetlenítsék őket. Meg utánuk egy halom tényleg fontos emberüket. Szóval ez nem gyerekjáték.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Egy másik részlet pedig az interjú végéből jön, ahol a Fidesz elszámoltatását veti fel:

„MN: Tegyük fel, egyszer lesz majd egy kormányváltás. Mit kezdene az orbáni örökséggel? A vagyonokra, a földekre, trafikokra gondolok.

SZT: A „kommunizmus” után is volt kárpótlási folyamat. Létezik ez, legitim visszacsinálni valamit.

MN: Visszavenné a földeket?

SZT: Minden további nélkül. Fideszék alatt szinte mind csalással került haveri kezekbe, ezek bűnügyek. Lesznek perek, lesznek elkobzások, és a földek mennek vissza állami tulajdonba. Most még falaz nekik az államigazgatás, de majd onnan is mennek börtönbe.

MN: Hogy? Börtönbe küldené Mészáros Lőrincet is?

SZT: Simán, sokakat még. Az iktatót nyilván nem, de mondjuk azokat a földhivatali főnököket, akik ezekben a mutyikban benne vannak, őket már igen.”

A Szanyi Tiborral készült teljes interjúnkat a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk