Friss Narancs-interjú: Szanyi Tibor börtönbe küldené Mészáros Lőrincet

  • narancs.hu
  • 2016.06.01 11:40

Belpol

De azt is mondta, hogy az MSZP-ben jócskán akadnak Fidesz-kollaboránsok. Június végén elnököt választ az MSZP, Szanyi Tibor az egyik jelölt. Naná, hogy interjúztunk vele!

Június végén tisztújító kongresszust tart az MSZP, Szanyi Tibor pedig négy év után újra megpróbál elnök lenni. Ebből az alkalomból találkoztunk vele, és mondhatjuk nyugodtan, nem akármilyen végeredmény született. Adunk is belőle két részletet. Egyet a beszélgetés elejéből, ahol Szanyi egyből a közepébe vág:

„SZT: (...) Sajnos a szocialista párton belül vannak olyan erők is, amelyek a fennálló status quóban érdekeltek.

MN: Tessék?

SZT: A NER-rel való kollaboráns kollégákról beszélek.

MN: Meséljen erről! Kik ők?

SZT: Nem tudom név szerint felsorolni őket…

MN: Szerintem fel tudná, ha akarná.

SZT: Ha akarnám, igen. Mármint a leginkább megfoghatókat. Csak nem akarom. Szám­talan olyan helyzet van, ahol a prominenseink létrehoztak valami modus vivendit. Nekik marhára nem hiányzik, hogy egy meglendült MSZP miatt ellehetetlenítsék őket. Meg utánuk egy halom tényleg fontos emberüket. Szóval ez nem gyerekjáték.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Egy másik részlet pedig az interjú végéből jön, ahol a Fidesz elszámoltatását veti fel:

„MN: Tegyük fel, egyszer lesz majd egy kormányváltás. Mit kezdene az orbáni örökséggel? A vagyonokra, a földekre, trafikokra gondolok.

SZT: A „kommunizmus” után is volt kárpótlási folyamat. Létezik ez, legitim visszacsinálni valamit.

MN: Visszavenné a földeket?

SZT: Minden további nélkül. Fideszék alatt szinte mind csalással került haveri kezekbe, ezek bűnügyek. Lesznek perek, lesznek elkobzások, és a földek mennek vissza állami tulajdonba. Most még falaz nekik az államigazgatás, de majd onnan is mennek börtönbe.

MN: Hogy? Börtönbe küldené Mészáros Lőrincet is?

SZT: Simán, sokakat még. Az iktatót nyilván nem, de mondjuk azokat a földhivatali főnököket, akik ezekben a mutyikban benne vannak, őket már igen.”

A Szanyi Tiborral készült teljes interjúnkat a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.