Nagyinterjú a Narancs e heti számában

Gerő András: „A Romsics-féle beszédmód elavult”

  • narancs.hu
  • 2012. augusztus 22.

Belpol

„Az antiszemitizmus – mint minden más is, például a szexualitás – több nyelvi szinten működik: van trágár, durva, zsidózó formája, és van kifinomultabb, az adott szférának megfelelő, esztétizáltabb formája. Romsics időről időre egy mérsékelt és az adott nyelvi szintnek megfelelő antiszemita értelmezési kultúrával él. Az az intellektuális keretrendszer, ahogyan a bármilyen értelemben vett zsidókat kezeli és elhelyezi, előbb-utóbb antiszemita értelmezésekhez vezet. Az előbbi példánál


Fotó: MTI

maradva: ha egy destruktív folyamatban származási csoportként egyedül a zsidókat jeleníti meg, akkor e narráció nyomán az egész bűn rájuk hullik” – állítja Gerő András történész, aki a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban egyebek mellett érvel korábbi, Romsics Ignácot érintő állításai mellett, elmondja véleményét a kollégáját védő történészekről, illetve a június végén kirobbant vita eddigi tanulságait is levonja a maga szemszögéből. Gerő lapunknak adott interjújában kifejti, hogy szerinte a történelem kutatása legalább 50 százalékban a nyelvről szól. „Biztos vagyok abban, hogy a Romsics-féle beszédmód, ami lehetőséget ad antiszemita értelmezésekre is, elavult beszédmód. Vannak dolgok, amikről ezen a nyelven egyszerűen nem lehet beszélni.”

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?