Göd a kormány újraiparosítási mániájának az áldozata lehet
samsung_goUd_S_8990c_proc.jpg

Göd a kormány újraiparosítási mániájának az áldozata lehet

  • narancs.hu
  • 2018. október 24.

Belpol

A Duna-parti Göd erőltetett iparvárossá alakítása erdőirtással, növekvő zajterheléssel jár. A kormánypárti önkormányzat tehetetlen és „fölfelé” mutogat.

A Samsung-üzem bővítésén dolgozó daruk mögött jól látszik a letarolt erdő kopár foltja, a bővülő M2-es autópálya sávja. Mellette Bócsa településrész szinte az üzemépületekig érő házai, köröttük egyelőre szántók. De már nem sokáig lesz ez így. A gödi önkormányzat utasításba kapta a telkek és az erdő felvásárlását, hogy az ide akkumulátorgyárat álmodó Samsungnak legyen helye a terjeszkedésre. 
A kormány által rendeletben előírt ügymenet végére cirka 80 hektáros ipari zóna jön létre a Duna-parti városka eleddig rekreációs helyként ismert délkeleti szélén. Markó József polgármester szerint nem volt választásuk. A kormány döntött, nekik csak a végrehajtó szerepe jutott. Ahogy a múlt heti közmeghallgatáson fogalmazott: megpróbálják kihozni a helyzetből a legjobbat. Erre buzdítják a lakosságot is, mondván, az ellenállásnak semmi értelme, nem nyerhetnek.

„A döntések sokkal feljebb születtek” – Brutális erdőirtás „júdáspénzért”?

Bemondásra vágtak ki 25 hektár erdőt Gödön, mivel a Samsungnak arra tetszik bővíteni a gyárát. Tuzson államtitkár volt ügyvédi irodája szervezi a kisajátítást. Türelempróbával is felért Markó József polgármester hosszú felvezetője a szerdai gödi közmeghallgatáson, ahol a fő téma – és ezt nyilván ő is tudta – a Samsung akkumulátorgyárának tervezett bővítése volt.

Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi gödi gyáravatón kijelentette, hogy Magyarországon magasabb fokozatba kapcsol az újraiparosítás. Hogy ez mit jelent a valóságban, hogyan befolyásolja az érintettek életminőségét, arról a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatnak részletesen. Előfizetésre, digitális vásárlásra itt van lehetőség.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.