Gulyás Gergely Magyar Péter kórházlátogatásairól: Lejáratókampány

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 22.

Belpol

Az EU Bíróságának júniusi döntésével kapcsolatban címzett fenyegetést az Európai Bizottsághoz (EB) a Miniszterelnökséget vezető miniszter: ha Magyarország nem tudja a bíróság által megállapított költségek egy részét peres úton érvényesíteni az EB-vel szemben, minden, a magyar határon belépő menedékkérőt ingyenesen Brüsszelbe fognak szállítani. Gulyás arról is beszélt a csütörtöki kormányinfón, hogy a Tisza Párt elnöke nem mond igazat a kórházi állapotokról.

Mint azzal lapunk is foglalkozott, az Európai Unió Bírósága júniusban döntött úgy, hogy mivel Magyarország nem hajtotta végre a testület egy korábbi menekültügyben hozott döntését többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén, arra kötelezte hazánkat, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot. A határozatot a magyar kormány kezdettől fogva vitatta. Ennek új fejleménye a mostani bejelentés. Gulyás úgy fogalmazott, más országokkal szemben Magyarország nem kap forrásokat Brüsszeltől a menekülthelyzet kezelésére. Ezért a kormány felkérte az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, miként lehet e költségek egy részét Brüsszllel szemben peres úton érvényesíteni.

Ha ez nem sikerül, valamennyi, a magyar határra érkező menedékkérőt a kormány ingyenes Brüsszelbe fog szállítani, egyirányú jegyet biztosítva számukra. Magyarország nem kíván a végtelenségig bírságot fizetni; aki akar, lépjen be az EU-ba, mehet Brüsszelbe, és tárgyaljanak velük. Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja

– mondta Gulyás.

A kormányinfón ezenkívül szó volt a közelgő tanévkezdés kapcsán a pedagógus-béremelésről. Erről a miniszter azt mondta, 2025-ben a diplomás átlagbér bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz, így a pedagógusbérek bruttó 820 ezer forintra emelkednek. Felidézte, hogy idén már történt pedagógus-béremelés, amivel együtt jövő január 1-től további 21 százalékos növelés várható. A pedagógusok béremelése három ütemben történikk és 2030-ig folytatódik, tette hozzá Gulyás, aki szerint optimista forgatókönyvek alapján a ciklkus végére meghaladhatja a bruttó 1 millió forintot a pedagógus átlagbér.  "A jövő szempontjából nincs fontosabb, mint a közoktatás" – sütött el egy poént mondandója végén a miniszter.

Viccek tekintetében Vitályos Eszter kormányszóvivő sem akart lemaradni. Szintén a tanévkezdés kapcsán azt mondta, Magyarországon évszázadok óta nem volt olyan volumenű iskolafejlesztés, mint az utóbbi tíz évben. Mint szó volt róla, idén hamarabb érkeznek a családtámogatási ellátások: pénteken kezdik kézbesíteni, a Magyar Államkincstár is pénteken utalja. 

Gulyás Gergely a kormányinfón beszélt még arról, milyen tárgyalásokat folytat a Mol az energiabiztonság érdekében. Úgy fogalmazott, az állami olajcég az erről szóló megállapodásokat jó eséllyel meg fogja kötni; bár költségesebb lesz a szállítás, de van olyan jogi megoldás, ami biztostja az ország kőolajellátását.

Kiss László letartóztatott óbudai ellenzéki polgármester kapcsán egy, a propagandamédiából érkező kérdésre a miniszter azt mondta, "ez a korrupcióss botrány alátámasztja, hogy a baloldal tele van korrupciós ügyekkel". A jogi eljárásnak a maga rendje szerint le kell folynia, tette hozzá. Gulyás szerint sem Karácsony Gergely, sem Gyurcsány Ferenc nem vonta meg a bizalmat Kiss Lászlótól, az ő felelősségük, hogy biztosítsák a kerület irányítását. Egy másik kérdésre, ami a kerületi rendelőintézetek átvételére vonatkozott, a miniszter azt mondta, a jelenlegi helyzeten nem kívánnak változtatni.

A Pakstól elvont adóbevétellel kapcsolatban azt mondta, az intézkedés optikája rossz, az időzítés szerencsétlen, de belátható és helyes, mert a városnak iszonyatós adóbevétele van, a környező települések pedig infrastruktruális fejlesztést igényelnek. Úgy látja, az adók elasztása helyes célkitűzés, azt pedig elutasította, hogy mindez azért történt volna, mert Paksnak ellenzéki vezetése lesz. 

Az állami beruházásokról azt mondta, nem túlárazottak, ahogyan az irodaházak sem. Jól járnak azzal, ha albérletfizetés helyett saját tulajdont szereznek. Piaci összehasonlításban három állami irodaház épül, ezeknek a négyzetméterára több mint 1,7 millió forint, de ő nem látja, hogy rossz üzletet kötnének.

Gulyás Gergely szerint Magyar Péter nem állít igazat a kórházakban tapasztalt állapotokról. Célzott lejáratókampánynak tartja a Tisza Párt elnökének elmúlt napokban zajlott tevékenységét, amely során bemutatja az áldatlan állapotokat. Vitályos Eszter a Jahn Ferenc Kórház érkezőjével kapcsolatban azt mondta a kórház közleményéből idézve, hogy „nem penész található a plafonon, hanem a főzés során kicsapódott zsírra por szállhat”.

A kórházi klímahelyzetről minden intézmény jelentett a kormány számára, mint mondta Gulyás, a fertőzések kizárása érdekében a klímák fertőtlenítése folyamatos. A műtők és várotermek klimatizálása is megtörtént „Számtalan nehézség van, még azt is elfogadom, hogy jobban, alaposabban fel kell készülni, nem szabad, hogy betegek 40 fokban legyenek” – mondta Gulyás, de azt eltúzottnak tartja, hogy általános kritika fogalmazódik meg a kérdésben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk