Óbudai önkormányzat: A polgármester letartóztatása az egész városrészt érinti

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 22.

Belpol

A kerület szerint politikai leszámolás zajlik, ezzel együtt a működés biztosított. 

„A Fidesz hatalmi gépezete néhány napja letartóztatásba helyezte az ország hatodik legnagyobb önkormányzatának polgármesterét, dr Kiss Lászlót. Úgy gondoljuk, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, így dr. Kiss Lászlót is. Különösen nem tartjuk indokoltnak a személyes szabadság korlátozását egy olyan vezető esetében, akinek munkája egy egész városrész működését érinti. Veszélyesnek gondoljuk az eljárást, hiszen ezzel a hatalom precedens teremt, hogy bármikor a választói akarattal szembemenve ellehetetlenítse egy új önkormányzat megalakulását, és saját választási veresége után új választást kényszerítsen ki” – írja közleményében az önkormányzat.

Mint fogalmaz a kerület,  az óbudai önkormányzat ellenzéki kézben tartása a Fidesz szemszögéből komoly gazdasági érdekeket sért. Kiss László és az őt támogató koalíció eddig és azután is megakadályozza a Római-part, a Mocsárosdűlő, a Hajógyári-sziget vagy a Római Kemping területének beépítését, szembe megy a fideszes szándékkal, a lakópark-biznisszel.

„A választók az önkormányzati választáson világosan nyilatkoztak arról, hogy azt a környezettudatos szemléletű, szociálisan érzékeny politikát kívánják támogatni, amit önkormányzatunk öt éve folytat. Dr. Kiss László meghurcolása az államhatalom erőszakos válasza, ami szembe megy a lakosság érdekeivel és akaratával: nem tudják elfogadni, hogy a fideszes harácsolást Óbuda nem látja szívesen”

– fogalmaznak a közleményben. 

Érdekes tény, hogy míg az önkormányzat ellen folyó összehangolt akcióban közel 50 ügyészségi nyomozó vesz részt, és hatalmas erőkkel vonul fel minden egyes esetben, addig a pártállammal összefüggésben indult nyomozások  esetében – ha egyáltalán elindul ilyen – jóval szerényebb a mozgósítás és a lelkesedés. Miközben a nyomozati érdekekre hivatkozva fosztanak meg szabadságától egy újraválasztott polgármestert, addig a fideszes médiabirodalom gond nélkül hozzájuthat nyomozati iratokhoz, majd közzé is teszi azokat, még a nyomozás lezárta előtt. „Ez az ellentmondás is alátámasztja a meggyőződésünket: itt politikai leszámolás zajlik”. 

Ugyanakkor hangsúlyozzák, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat működése folyamatosan biztosított, minden feladatot maradéktalanul ellátnak. A polgármester akadályoztatásának esetéről többek között a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény, illetve Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (szmsz) is rendelkezik. A vonatkozó törvény kimondja: a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja.

Kiss Lászlót augusztus közebén tartóztatták le kerületet érintő korrupciós ügyben. Az eddig ismert beszámolók szerint egy ügyben érintett személy vádalkút kötött az ügyészséggel, és Kissre vallott. A gyanú szerint Kiss székhelyhasználatot biztosított házában egy olyan cégnek, amiben a felesége mellett egy olyan személy is ügyvezető-tulajdonos volt, aki egy másik cégével többmilliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól. Ugyanakkor az ügyvédje szerint ennek a cégnek nincs köze az ügyhöz. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk