Letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 16.

Belpol

A kerületet érintő korrupciós ügy miatt.

Letartóztatták Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét a kerületet érintő korrupciós ügy miatt – értesült a 24.hu a politikus védőjétől. Zamecsnik Péter a lapnak elmondta,

30 napra rendelték el a kényszerintézkedést a polgármester ellen, ám a döntés nem jogerős, az ellen az ügyészség, és ő is fellebbezett.

Mint mondta, a Fővárosi Törvényszék az ügyészség két indoka közül az egyiket találta megalapozottnak, mégpedig a büntetőeljárás sikerének veszélyeztetését, mint minden korrupciós ügyben. A Fővárosi Törvényszék azután rendelte el Óbuda DK-s vezetőjének letartóztatását, hogy a polgármestert szerdán őrizetbe vették és kihallgatták, majd a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) indítványozta ellene a kényszerintézkedést.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. Őket szintén 30 napra letartóztatták.

Az ügynek így már összesen tizenhat gyanúsítottja van. A KNYF azt írta, a polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint Kiss László (DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. Az ügyészség hozzátette, a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést a valóságban nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért.

A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott Czeglédy Gergő alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság október 20-ig hosszabbította meg. Az MSZP-s alpolgármestert minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsították meg. Hozzá hasonlóan annak az önkormányzati cégvezetőnek a letartóztatását is elrendelték, akit ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítanak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk