A szerk.

Nyomozás egy bűnténysorozat ügyében

A szerk.

Az elmúlt másfél hét során Magyar Péter a kórházakat járta, volt a Jánosban, a Péterfyben, a Szent Imre kórházban, a Heim Pál gyermekkórházban, Vácott – és nem tapasztalt semmi szokatlant. Semmi olyasmit, amiről ne tudna már jó ideje mindenki.

Hogy tudniillik eszméletlen meleg van, de annyira, hogy sorra maradnak el a műtétek miatta. Hogy kosz és mocsok van, a falakról válik le a vakolat, és csorog le a fájdalom; hogy az agyonhajszolt személyzet pisszt sem mer szólni, mert folyamatos megfélemlítés terhe mellett próbálja végezni a munkáját; hogy arat a kórházi fertőzés, elhullik öreg és fiatal, tömegével olyanok, akiknek tisztességes ellátás mellett nem kéne; hogy nincsen elég orvos és ápoló. Magyar Péter minderről felvételeket készített, közleményeket adott ki, levelet írt fűnek-fának, miniszternek, államtitkárnak, még magának Orbán Viktornak is, hogy szakítaná tán meg hosszúra nyúlt szabadságát, s tenne valamit mindezen áldatlan állapotok felszámolásáért. Pintér Sándor egészségügyért is felelős rendőrminiszternek konkrét kérdéseket fogalmazott meg a levelében. Ilyeneket: „Igaz-e, hogy volt olyan időszak, amikor a budapesti és Budapest környéki baleseti sürgősségi ellátó intézmények (4 db) közül kettő egyáltalán nem tudott fogadni beteget a klimatizálás elégtelensége miatt?” Vagy: „A műtők hány százaléka rendelkezik ma Magyarországon az előírások szerinti speciális lamináris légáramlást, légcserét és túlnyomást biztosító klímaberendezéssel?” Továbbá: „Milyen átmeneti, áthidaló intézkedéseket tett és tesz az egészségügyi kormányzat a klimatizálással összefüggő aktuális gyakorlati problémák megoldására?”. S még egy rakás hasonlót.

Mindeközben Magyar Péter felhívására szimpatizánsai folyamatosan küldik neki a kórházi hőmérőket ábrázoló horrorisztikus felvételeket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk