Gulyás Gergely: "Jelentős pedagógusbér-emelés valósul meg"

  • narancs.hu
  • 2022. október 13.

Belpol

A polgári engedetlenség jogellenes magatartás - mondta a miniszter a tanárok tiltakozóakcióival kapcsolatban.

Cikkünk frissül

Az Európai Bizottsággal folyó tárgyalásoknak része, hogy jelentős pedagógusbér-emelés valósuljon meg, a Bizottság konstruktívan, támogatóan áll ehhez – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Célként fogalmazta meg, hogy 2025-re a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a tanárok. A béremelés ütemezése a következőképpen nézne ki:

  • jövőre 20,8 százalékkal,
  • 2024-ben a jelenlegi bázishoz képest 25 százalékkal,
  • 2025-ben pedig 29-30 százalékkal

emelkedne a tanárok fizetése. 

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, a pedagógusok bérkövetelése indokolt és jogos. Ugyanakkor Magyarországon senkinek nem lehet baja abból, ha sztrájkban, tüntetésen vesz részt – fűzte hozzá. Amikor megkérdezték, mit szól, hogy a tankerületek kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat, azzal válaszolt, ha valaki jogszerű tiltakozásban vesz részt, nem érheti szankció. De minden munkavállalónak, így a pedagógusoknak is be kell tartani a szabályokat. 

Polgári engedetlenség nincs – szögezte Gulyás az ezt firtató kérdésre. Jogellenes magatartás, nem jogi kategória – magyarázta. 

Gulyás egyébként nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a renszerváltás óta háromszor történt nagyobb pedagógusbér-emlés, ebből kettő az Orbán-kormányhoz köthető. Először 2001-2002-ben, majd 2012-2013-ban emelte a tanárok bérét a Fidesz; a harmadik emelés 2012-ben volt, amit a Medgyessy-kormány vitt véghez a miniszter szerint annak köszönhetően, hogy teli kasszát örökölt az Orbán-kabinettől. Mindez nem jelenti azt, tette hozzá Gulyás Gergely, hogy a pedagógusbérek megfelelőek lennének.

A helyraállítási alap hitelrészét zöld átállásra költi a kormány – mondta a miniszter más témát érintve. Az új napemelek esetén felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget. Aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye. 

Arról is szó volt a kormányinfón, hogy Magyarországon van elegendő energiaforrás, folyamatos a gáztározók feltöltése, az ország ellátása fél évig biztosított. 

A miniszter úgy vélte, a következő bő egy hónapban lezárulhatnak az EU-val folyó tárgyalások.

Gulyás Gergely ezt követően a sajtó kérdéseire válaszolt, melyek közül a legfontosabb közléseit emeljük ki.

  • Holnaptól postázzák a nemzeti konzultációt.
  • Arra a kérdésre, mekkora összegű lehet 2025-re a pedagógusbér, a miniszter azt felelte, előrejelzéseik vannak, azok szerint a diplomás átlagbér 2025-ben 975 ezer forint lehet, így a pedagógus-átlagbér 777 763 forint lehet. A halmozottan hátrányos gyermekeket tanító pedagógusoknál nem a diplomás átlagbér 80 százaléka, hanem 95 százaléka az EU által elvárt minimum. Ez egy prognózis, ha nagy baj nem következik be, akkor ez egy reális prognózis – tette hozzá.

  • Sorra dönti a negatív rekordokat a forintárfolyam. Mi az az árfolyam, ahol be kell avatkozni – kérdezték Gulyást. Szerinte amit a kormány tud, megteszi: kiegyensúlyozott költségvetési politika a fontos, valamint a külkereskedelmi deficitet csökkenteni kell, azonban a szankciók hatásától nem lehet elvontakoztatni az árfolyamot. Az ország kitettsége külkereskedelmileg nagyobb, mint a cseheknek, vagy a lengyeleknek – vélekedett. Ha nem lennének szankciók, erősödne a forint.

  • Nem lesz béremelés az állami szektorban. A kormány nem tartanak bérfeszültségtől.

  • Nem támogatja a kormány az uniós gázársapkát. Semmilyen energiaszankciót nem fog támogatni a kormány, mert a Bizottság nem tudja a szükséges mennyiséget más, nem orosz forrásból garantálni.

  • Bár az önkormányzatok Nemzeti Energiacsúcs összehívását kérik, a kormány erre nem reagált eddig erre. Gulyás közlése szerint külön-külön tárgyal az energiaválságról a kormány a városokkal. Azt mondta, a kormány különbözőképpen tud segíteni a városoknak.
  • Gulyás állítása szerint nem tudja, ki Marosi Beatrix, csak a hírekben olvasott róla.
  • Állítólag pedagógusoknak és pályakezdőknek szóló lakásprogramon dolgozik a kormány. Mivel jelenleg is dolgoznak rajta, a miniszter nem mondott róla érdemi információt.
  • Nem érinti Magyarországot a Barátság-kőolajvezeték szivárgása. A miniszter elmondása szerint senki nem feltételezi, hogy szándékos szabotázs történt volna. Magyarország javasolta Szerbiának, hogy ne csak a magyar-szerb határon, hanem a déli szerb határon próbálják meg megállítani a menekülteket.
  • Hogy halad a népszámlálás? Gulyás szerint a címek 31 százalékáról már visszakapták az íveket, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron megyéből, illetved Pest megyéből, de a megyei jogú városok közül Székesfehérvár is jól áll.
  • Bővítik az iskolaőri hálózatot, ezzel vennék elejét például annak, hogy olyan esetek történjenek, mint például a hét eleji, budapesti iskolai késelés. Az iskolaőri rendszer bővítésére Gulyás szerint szükség van.
  • A kormánynak nem áll szándékában vasárnapi boltzárat bevezetni, de a magánvállalkozók azt csinálnak vasárnap, amit akarnak – mondta a miniszter.
  • Gulyás Gergely elmondta, maradnak a családtámogatások, de nem tudni még, milyen formában. Bár van, ami a támogatások közül december 31-ével lejár. De nem fog változni a költségvetésben az erre szánt forrás, legalább annyit fordítanak majd családtámogatásra jövőre is, mint 2022-ben. Újra fogják értékelni a rendszert, megnézik, mi volt hatékony támogatás, és mi kevésbé, de minderről egyelőre nem született még döntés.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk