Karácsony Gergely bejelentette, hogyan küzd a főváros az energiakrízissel

  • narancs.hu
  • 2022. október 13.

Belpol

A főváros saját honlapján tette közzé az energiakrízisre vonatkozó tervét, amely szociálisan érzékeny komponenseket is tartalmaz.

Budapest június 27-én tartotta  az Első Budapesti Energiacsúcsot, augusztus 31-én pedig újra energiacsomagot (Budapest Energiakrízis Intézkedési Terv) fogadott el, amely szerint számos változást kívánnak eszközölni.

A tervek között szerepel, hogy 2024 végéig mintegy 19 ezer lámpatestet cserélnek korszerűbb, energiatakarékosabb típusra, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel együttműködésben ösztönzik a napelemes fejlesztéseket, és összességében csökkentik a város közszolgáltatásainak energiaigényét.

A főváros jelenlegi fogyasztása a közzétett tervezet szerint évente 534 749 MWh villamosenergia, majdnem 2 milliárd MJ földgáz, a fővárosi cégek, intézmények együttes távhőfogyasztása évente átlagosan 214,32 GJ. Mivel ez a mennyiség a mostani árak mellett megfizethetetlen, az önkormányzat

nem látja „érdemi lehetőségét akár fél vagy egyéves időtartamot átfogó energiabeszerzések megkötésének”

egészen addig, míg a piac szabályozása nem történik meg.

A dokumentumban leszögezik, hogy „morálisan igazolhatatlan az utcára tenni önkormányzati bérlakások bérlőit, még akkor is, ha élethelyzetük miatt fizetési késedelembe estek”, így 2023. áprilisáig nem lakoltatnak ki magánszemélyt. A kerületi önkormányzatok számára 300 millió forintos Fővárosi Szolidaritási Alapot hoznak létre a szociális szolgáltatásaik bővítésére. A közgyűlés további 200 millió forintos támogatást szavazott meg a Menhely Alapítványnak.

Október 1-től jut némi csekély támogatás a rászoruló háztartásoknak és a havi 100.000 Ft jövedelemnél kevesebből gazdálkodó nyugdíjasoknak, ők évi 48 ezer forint, a havi 100 000 és 170 000 Ft közötti jövedelmű nyugdíjasok pedig évi 24 000 Ft rezsitámogatásban részesülhetnek.

És amire mindenki kíváncsi: a terv szerint a Főpolgármesteri Hivatalban 20 fokra fűtik az irodákat. A további spórolás érdekében energiatakarékosabb izzókra váltanak, a ritkán használt épületrészeket csak akkor fűtik és világítják, ha szükség van rájuk.

Karácsony és az ellenzéki városok polgármesterei négy napja nyílt levélben kérték a miniszterelnököt, hogy hívjon össze energiacsúcsot az elszálló árak miatt, és arra is rákérdeztek, a Pakson 12 forintból előállított áram miért kerül 400 forintba a városoknak. Október 7-én a főváros 200 ezres támogatásról biztosította a fővárosi cégek és intézmények dolgozóit.

(budapest.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk