Gyanúsan sok lett a józsefvárosi lakcímmel rendelkező külföldi

Belpol

Egyes VIII. kerületi lakásokba több tucatnyi külföldi állampolgár van bejelentve. A szomszédok szerint az érintettek nem tartózkodnak az ingatlanokban. 

Egy józsefvárosi telephely- és lakcímszolgáltatóhoz több mint 400 állampolgár, köztük külföldiek vannak bejelentve, de számos VIII. kerületi lakásban is több tucatnyian élnek olyanok hivatalosan, akik a valóságban nem tartózkodnak ott, de szavazhatnak június 9-én

– tudta meg a Narancs.hu. Lapunk információi szerint a választói névjegyzék alapján kiugróan sok (25, 27, 39 stb.) választókorú, főleg külföldi állampolgár van bejelentve egyes lakásokba, ahol a valóságban nem tartózkodnak a szomszédok beszámolói szerint. Egy kerületi lakcím- és telephelyszolgáltatónál pedig több mint négyszázan vannak bejelentve.

Azt nem lehet tudni, hogy mikor jelentkeztek be, összehasonlításra sincs lehetőség, ugyanis a névjegyzéket a választás után meg kell semmisíteni, vagyis az előző szavazás alkalmával megigényeltek már nem állnak rendelkezésre. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint ilyen jelenségre nem volt korábban példa. A bejelentett külföldiek nemzetisége sem derül ki pontosan, mert a névjegyzékben csak a nevük olvasható. Európai, ázsiai, (feltételezhetően) afrikai egyaránt van köztük, de a Józsefvárosra amúgy is jellemző, hogy a legkülönfélébb nemzetiségűek élnek a kerületben. Ahogyan az is elképzelhető, hogy nem a választás befolyásolása céljából vannak bejelentve, hanem mert valamiért szükségük volt uniós országbeli lakcímre, vagy más okból, például a munkavállalás miatt hoztak létre VIII. kerületi lakcímet.

Ezzel együtt ismerve a hazai viszonyokat, azt sem lehet kizárni, hogy így akarna valamelyik párt előnyt szerezni magának. Helyi forrásaink úgy vélik, amennyiben emögött szervezettség van, akkor arra csak a Fidesz lenne képes.

Ugyanakkor azt sem lehet kijelenteni biztosan, hogy a jelenség a kormánypárt műve, mert az ingatlantulajdonosok az ismert adatok alapján nem köthetők össze a Fidesszel. De ez nem is jelenti azt, hogy nincs közük hozzá. Nem zárható ki, hogy szimpatizánsok vagy mezei párttagok lennének. Viszont ha a lakcímszolgáltatóhoz bejelentett több mint négyszáz lakónak csak a fele a választás miatt van itt, akkor annak komoly hatása lehet. 

A kopogtatások során az derült ki bizonyosan, hogy a külföldiek nem élnek a lakásokban; a szomszédok „normális” életvitelről számoltak be, semmi kirívót nem tapasztaltak – márpedig a több tucat külföldi jelenléte feltűnne. Ezzel együtt vannak furcsa jelek: egyes egymás melletti lakások esetében a jelenség megfigyelhető, ugyanis külön-külön több mint tízen vannak bejelentve az ingatlanokba. A helyzet felderítése érdekében semmit nem lehet csinálni, mert jogilag nem lehetséges. Fontos hangsúlyozni, nincs rá bizonyíték, hogy a választást kísérelné meg befolyásolni valaki ilyen eszközzel, ugyanakkor forrásaink kizárják, hogy mindez véletlen lenne: azt el tudják képzelni, hogy más okból kell a lakcím az érintetteknek. De ahhoz túlságosan gyanús a nagyságrend, hogy ebben bízhassanak. 

Nem mindegy, hányan szavazhatnak

Ha feltételezzük, hogy a választás miatt jelentették be/jelentkeztek be a külföldiek, akkor annak igenis lehet hatása. 2019-ben az ellenzéki összefogással induló Pikó András lett Józsefváros polgármestere, de mindösszesen mintegy kétszáz szavazattal sikerült nyernie a fideszes Sára Botonddal szemben, aki jelenleg is a kihívója. Sőt, egyes körzetekben csak pár tíz szavazaton múlott a választás, akkor jobbára az ellenzék javára. Pikó 2019-ben feljelentést is tett, ugyanis olyan információk jutottak el hozzá, hogy a Fidesz szavazatvásárlást folytat a Józsefvárosban. 

Az inkumbens hatás miatt emberi számítás szerint a legutóbbihoz képest több szavazattall kellene nyernie a mostani választáson, azonban öt polgármesterjelölt van a kerületben, ráadásul az MSZP is indít a Fidesz mellett. A szocialisták emellett majd' minden egyéni választókerületben ráindítják jelöltjüket a Pikó-féle összefogás jelöltjeire, így tehát nagyon nem mindegy, hogy miféle ügyeskedés zajlik a külföldi szavazatokkal. Több száz bejelentett külföldinek tehát nagyon is van relevanciája a választásra nézve. 

Az I. kerületben is

A héten derült ki, hogy Budapest I. kerületének választói névjegyzékében 2019 óta több mint ezer új név jelent meg, ebből mintegy nyolcszáz ember a Máltai Szeretetszolgálat Fő utcai idősek otthonában lakik papíron. Az intézmény 77 férőhelyes, a körzetben 2682 választásra jogosult él, tehát nem mindegy, hogy a nyolcszáz választásra jogosult hogyan szavaz (ha szavaz). Az esetet feltáró Magyar Hang értesülései szerint az otthonba főleg venezuelai menekülteket jelentettek be.

Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a bejelentkezésükkel a választást akarnák befolyásolni, de az eset mégis több mint gyanús. Mint ismert, 2022-ben egy egyéni választókerületi időközi választás előtt fidelitasosokat jelentettek be a városrészbe, és az ő szavazatukon is múlt, hogy a kormánypárt jelöltje hatvan szavazattal legyőzte momentumos ellenfelét, megszerezve ezzel a többséget az amúgy ellenzéki vezetésű kerület képviselő-testületében. Ez a fidelitasos bagázs aztán annak rendje s módja szerint a szavazás után kicsekkolt az I. kerületi lakcíméről. A teljes történetet a 24.hu írta meg anno.

A bejelentkezősdi egyébként nem bűncselekmény. Pár éve ugyanis elfogadta a parlament a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által előterjesztett törvénymódosítást, aminek értelmében a tulajdonos hozzájárulásával bárki bármilyen ingatlanra bejelentkezhet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk