A Fidesz-győzelem után kiköltöztek az I. kerületi klinikáról a fidelitasosok

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Belpol

A szavazás előtti hetekben gyanúsan sokan jelentkeztek be az Ostrom utca 16. szám alatti magánklinika ingatlanaiba.

Röviddel a tavaly szeptemberi I. kerületi időközi választás után a Fidelitas több tagja, illetve ismerőseik is kijelentkeztek annak az Ostrom utcai magánklinikának a címéről, amelyre a voksolás előtti napokban jelentkeztek be lakóként, és így szavazhattak is – értesült a 24.hu.

Ez volt az az időközi önkormányzati választás, amelyen a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla mindössze 60 szavazattal nyert az ellenzéki jelölttel, a momentumos Korsós Borbálával szemben, így a jobboldal többségbe került a képviselő-testületben. A lap számolt be arról, hogy

a voksolás előtti hetekben gyanúsan sokan jelentkeztek be az Ostrom utca 16. szám alatti magánklinika ingatlanaiba, és így szavazatukkal befolyásolhatták a végeredményt.

A 24.hu Baczkó Norbert akkori Fidelitas-alelnököt és ismerőseit azonosította a klinika címén lakóként. A jelenleg a Fidesz ifjúsági szervezetének kommunikációs igazgatójaként tevékenykedő politikus már nem elérhető az I. kerületi címen. A nevén lévő egyéni vállalkozásnál mindössze hat nappal az időközi választás előtt jegyezték be az Ostrom utcai címet, ám az idén márciusban visszatért Csömörre, ahol Baczkó előtte több mint tíz évig politizált. A korábbi Fidelitas-alelnöknek – aki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa – társaihoz képest viszonylag sokáig, hét hónapig volt a lakcíme az Ostrom utca az elérhető adatok alapján.

A Fidelitas Sport, Család és Ifjúsági Kabinetjét vezető Fróna Levente nem várt ilyen sokáig: alig több mint egy hónapig volt csak lakója a magánklinikának. Ő a cégadatok szerint tavaly augusztus 31-én, 11 nappal a választás előtt jelentkezett be az Ostrom utcába, majd október elején „visszaköltözött” korábbi lakcímére.

Ráadásul Fróna édesanyja és 76 éves nagymamája is bejelentkezett ideiglenesen az Ostrom utcai címre.

A fidelitasos kabinetvezető édesanyjának nevére már az I. kerületi címre érkezett a választási értesítő, míg nagyanyja egy miskolci panelház nyolcadik emeleti lakásából jelentkezett át a voksolás előtt öt nappal a budai Vár aljába. Az asszony a cégadatok szerint mindössze húsz napig volt az I. kerület lakója, majd ismét a miskolci panel lett a bejelentett lakcíme.

A cégnyilvántartás és a tulajdoni lapok alapján a Fidelitashoz köthető személyek ideiglenes lakóhelyeként szolgáló hat ingatlan egyaránt két, járóbeteg-ellátással foglalkozó cég tulajdonában van, ugyanis a bérházban egy egészségügyi centrum működik. A cégek Babai László érdekeltségébe tartoznak, aki a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. Babai neve szerepel a Magyar Orvosi Kamara jelöltlistáján a titkári posztra, a testület szombaton tartja tisztújítását.

A klinika címére történt tömeges bejelentkezésekről tavaly ősszel megkérdezte a lap Baczkó Norbertet, ám a történtekre nem adott világos magyarázatot. Ugyanakkor jelezte, hogy Babai Lászlóval jó a viszonyt tartanak fenn. "Laci régi barátunk" – mondta.

Az Országgyűlés 2021-ben szavazta meg azt a javaslatot, ami az eddigieknél szélesebb kapukat nyitott meg a voksturizmus előtt. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett módosítás ezt azzal érte el, hogy már nem kell ténylegesen azon a címen élnie valakinek, amit lakóhelyként bejelent. A jogvédő szervezetek álláspontja szerint a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) így nem büntethető többé. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk