Szijjártó felesége 525 millió osztalékot vesz ki a cégéből

  • narancs.hu
  • 2024. május 31.

Gazdaság

Orbán Viktor vejének vezető cége viszont közel 13 milliárddal kevesebb nyereséget termelt mint egy évvel korábban.

Sem honlapja, sem nyilvánosan elérhető telefonszáma nincsen, mégis jól teljesít Szijjártó Péter külügyminiszter feleségének vállalkozása. Mint az rtl.hu írja, tavaly, a 2022-es év eredményei után Szijjártó-Nagy Szilvia 436 millió forint osztalékot szavazott meg magának, a fennmaradó részt az eredménytartalékba helyezte. 

Idén ennél is nagyobb összeg ütötte a markát, pedig a honlap és a telefonszám esetében sincsen jelentős változás. Míg tavaly még találtak valamilyen üres sablont, amit talán honlapnak akarhattak felépíteni, jelenleg már csak egy üres oldal fogadja a keresőt.

Hogy hogyan találják meg a munkák a céget, milyen nyilvános referencia alapján dönthetnek Szijjártó-Nagy Szilviáék szakértelme mellett, azt nem tudni. Mindenestre az Interior Design Kft. 2023-ban 1 milliárd 763 millió forintos nettó bevételt könyvelt el, ez nem nagyságrendbeli különbség a 2022-es 1 milliárd 502 millió forinthoz képest. Az adózott eredmény viszont kissé visszaesett, tavaly ezen a soron 545,8 millió forint jelent meg a 2022-es évre vonatkozóan, idén pedig 403,5 millió forintot tüntettek fel. 

Ami az osztalékot illeti, Szijjártó-Nagy Szilvia 525 millió forintról döntött önmaga számára.

A külügyminiszter feleségének cége indulása után 9 hónappal egy Porsche Cayenne luxusautót lízingelt. A 2019 nyarán létrehozott belsőépítészettel, divat- és formatervezéssel foglalkozó cég működése első bő fél évében 229 millió forint forgalmat bonyolított. 2020-ban 1 milliárd 318 millió forintos nettó árbevétel mellett 294,2 millió forint adózott eredményt, 2021-ben 781 millió forint árbevétel mellett 418 millió forint adózott eredményt ért el. 

Jelentősen beesett viszont a BDPST Zrt. profitja 2022-ről 2023-ra – írja a TelexTiborcz István cégcsoportjának zászlóshajója a pénteken leadott cégbeszámoló alapján tavaly 8,8 milliárd forint nyereséget termelt. Egy évvel korábban ugyanez még 21,6 milliárd volt, de a 2023-as eredmény jelentősen elmarad a két évvel ezelőttitől is (akkor 12 milliárdos adózott eredményre tettek szert). Az árbevétel viszont jócskán nőtt, 78,9 milliárdról 120,5 milliárdra. A bérköltségre 195 millió forint ment el, 22 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Osztalékot Tiborcz nem vett fel a közel 40 milliárdos eredménytartalékból, továbbra is jelentős viszont a cégbe befolyó osztalék mértéke, 9,7 milliárd forint érkezett be erre a sorra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk