Tényleg több gyerek kerülhet családba a kormány legújabb intézkedéseitől?

Belpol

A kormány az örökbefogadások felgyorsítását hirdeti, de nem biztos, hogy a legújabb intézkedéseivel tényleg több gyerek talál családra.

Gyorsítana a kormány az örökbefogadások folyamatán egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslattal, amely több ponton is hozzányúlna az örökbefogadás jelenlegi szabályaihoz. A javaslat legnagyobb tiltakozást kiváltó része választhatóvá tenné azt a felkészítő tanfolyamot, amelyet az örökbefogadásra készülő szülőknek 2003 óta kötelezően el kell végezniük, és amelyet éppen két éve bővítettek ki 21 órásról 40 órásra.

A tanfolyam a szakemberek szerint egyszerre szolgálja az örökbefogadásra való ráhangolást, felkészítést, a felmerülő speciális kérdések tisztázását, valamint azt is, hogy az örökbe fogadni szándékozó szülők elvárásait és a valóságot összhangba hozza. „Magyarországon az emberek nagy része úgy képzeli, hogy egy minél fiatalabb, egészséges, fehér bőrű babát fogad majd örökbe, miközben a valóságban az örökbe fogadható gyerekek nagy része nem ilyen” – mutatott rá Mártonffy Zsuzsa, maga is örökbe fogadó szülő, az Örökbe.hu című blog és egy, a témával foglalkozó interjúkötet (Akiknek két anyja van) szerzője.

A kormány kimondott szándéka azonban elsősorban az örökbefogadási folyamat gyorsítása lenne, ezt szolgálja az is, hogy a gyerekeket hamarabb nyilváníthatják majd örökbe fogadhatóvá – ha a vér szerinti szülő rendszertelenül tart velük kapcsolatot, akkor az eddigi 12 hónap helyett 8, ha pedig egyáltalán nem, akkor az eddigi 6 helyett 3 hónap után.

A gyerekek azonban a papíron előírt helyett sokszor jóval tovább, másfél-két évig is várakoznak a rendszerben, mire családba kerülhetnek, a gyámhivatalok leterheltek, van, ahol hetente legfeljebb egy örökbefogadást intéznek, így az örökbefogadóknak sokszor hónapokat kell várni az ügyintézésre, vagy a hivatalos ismerkedési alkalmakra akkor is, ha elvileg már minden sínen van.

A koronavírus-járvány miatt márciusban ráadásul teljesen le is állt az örökbefogadások folyamata is, a látogatsi tilalom nemcsak a gyerekotthonokat, hanem a nevelőszülői hálózatot is érintette, így az örökbefogadó szülőknek kiadott ismerkedési időpontokat is törölték. Volt olyan, aki az örökbefogadási folyamat legvégén járt, és az utolsó pillanatban értesítették arról, hogy a látogatási tilalom miatt nem viheti haza a gyereket, így amellett, hogy a gyerekeknek most még többet kell várnia a családba kerülésre, a leállított ismerkedések miatt pedig sérülhetett az éppen csak kiépíteni kezdett szülő-gyerek kapcsolat is.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint a folyamat gyorsításához viszont nem elegendőek a törvénymódosításban foglalt adminisztrációs eszközök, ahhoz szemléletváltásra is szükség lenne, erőforrásokra, és az örökbe adó vér szerinti szülőket is segíteni kellene döntésük meghozatalában, ha arra szükség van. "Ha a gyorsítás önmagában nem társul azzal, hogy megértően, humánusan bánunk a szereplőkkel, akkor ez nagyon félre is mehet" – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője, szintén örökbe fogadó szülő. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója szerint ráadásul sok olyan gyerek van a rendszerben, akit nem is kellene kiemelni a vér szerinti családjából.

Az intézkedésnek köszönhetően viszont mindenképpen nőni fog a rendszerben örökbe fogadhatóként számontartott gyerekek száma, de nem feltétlenül fog az örökbeadások száma is emelkedni. „Ha a javaslatból mindent elfogadnak, akkor több lesz az idősebb gyerek, és több lesz a felkészületlen várakozó, és még inkább nyílni fog az olló a kereslet és a kínálat között” – teszi hozzá Mártonffy Zsuzsa.

Az örökbefogadások száma egyébként az utóbbi években növekedett, de ez feltételezhetően több tényezővel is magyarázható: az örökbefogadás elfogadottságának növekedése mellett azzal is, hogy több kisgyerek került be a rendszerbe, valamint nőtt a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma is.

További részleteket az örökbefogadás szabályain változtató javaslatról, az örökbefogadókat felkészítő tanfolyamról, illetve a gyerekek családba kerülési esélyeiről e heti Magyar Narancsban olvashatnak!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.