Tényleg több gyerek kerülhet családba a kormány legújabb intézkedéseitől?

Belpol

A kormány az örökbefogadások felgyorsítását hirdeti, de nem biztos, hogy a legújabb intézkedéseivel tényleg több gyerek talál családra.

Gyorsítana a kormány az örökbefogadások folyamatán egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslattal, amely több ponton is hozzányúlna az örökbefogadás jelenlegi szabályaihoz. A javaslat legnagyobb tiltakozást kiváltó része választhatóvá tenné azt a felkészítő tanfolyamot, amelyet az örökbefogadásra készülő szülőknek 2003 óta kötelezően el kell végezniük, és amelyet éppen két éve bővítettek ki 21 órásról 40 órásra.

A tanfolyam a szakemberek szerint egyszerre szolgálja az örökbefogadásra való ráhangolást, felkészítést, a felmerülő speciális kérdések tisztázását, valamint azt is, hogy az örökbe fogadni szándékozó szülők elvárásait és a valóságot összhangba hozza. „Magyarországon az emberek nagy része úgy képzeli, hogy egy minél fiatalabb, egészséges, fehér bőrű babát fogad majd örökbe, miközben a valóságban az örökbe fogadható gyerekek nagy része nem ilyen” – mutatott rá Mártonffy Zsuzsa, maga is örökbe fogadó szülő, az Örökbe.hu című blog és egy, a témával foglalkozó interjúkötet (Akiknek két anyja van) szerzője.

A kormány kimondott szándéka azonban elsősorban az örökbefogadási folyamat gyorsítása lenne, ezt szolgálja az is, hogy a gyerekeket hamarabb nyilváníthatják majd örökbe fogadhatóvá – ha a vér szerinti szülő rendszertelenül tart velük kapcsolatot, akkor az eddigi 12 hónap helyett 8, ha pedig egyáltalán nem, akkor az eddigi 6 helyett 3 hónap után.

A gyerekek azonban a papíron előírt helyett sokszor jóval tovább, másfél-két évig is várakoznak a rendszerben, mire családba kerülhetnek, a gyámhivatalok leterheltek, van, ahol hetente legfeljebb egy örökbefogadást intéznek, így az örökbefogadóknak sokszor hónapokat kell várni az ügyintézésre, vagy a hivatalos ismerkedési alkalmakra akkor is, ha elvileg már minden sínen van.

A koronavírus-járvány miatt márciusban ráadásul teljesen le is állt az örökbefogadások folyamata is, a látogatsi tilalom nemcsak a gyerekotthonokat, hanem a nevelőszülői hálózatot is érintette, így az örökbefogadó szülőknek kiadott ismerkedési időpontokat is törölték. Volt olyan, aki az örökbefogadási folyamat legvégén járt, és az utolsó pillanatban értesítették arról, hogy a látogatási tilalom miatt nem viheti haza a gyereket, így amellett, hogy a gyerekeknek most még többet kell várnia a családba kerülésre, a leállított ismerkedések miatt pedig sérülhetett az éppen csak kiépíteni kezdett szülő-gyerek kapcsolat is.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint a folyamat gyorsításához viszont nem elegendőek a törvénymódosításban foglalt adminisztrációs eszközök, ahhoz szemléletváltásra is szükség lenne, erőforrásokra, és az örökbe adó vér szerinti szülőket is segíteni kellene döntésük meghozatalában, ha arra szükség van. "Ha a gyorsítás önmagában nem társul azzal, hogy megértően, humánusan bánunk a szereplőkkel, akkor ez nagyon félre is mehet" – mondja Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője, szintén örökbe fogadó szülő. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója szerint ráadásul sok olyan gyerek van a rendszerben, akit nem is kellene kiemelni a vér szerinti családjából.

Az intézkedésnek köszönhetően viszont mindenképpen nőni fog a rendszerben örökbe fogadhatóként számontartott gyerekek száma, de nem feltétlenül fog az örökbeadások száma is emelkedni. „Ha a javaslatból mindent elfogadnak, akkor több lesz az idősebb gyerek, és több lesz a felkészületlen várakozó, és még inkább nyílni fog az olló a kereslet és a kínálat között” – teszi hozzá Mártonffy Zsuzsa.

Az örökbefogadások száma egyébként az utóbbi években növekedett, de ez feltételezhetően több tényezővel is magyarázható: az örökbefogadás elfogadottságának növekedése mellett azzal is, hogy több kisgyerek került be a rendszerbe, valamint nőtt a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma is.

További részleteket az örökbefogadás szabályain változtató javaslatról, az örökbefogadókat felkészítő tanfolyamról, illetve a gyerekek családba kerülési esélyeiről e heti Magyar Narancsban olvashatnak!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk