Szél: "A Mi Hazánk ideológiája valójában a Fidesz ideológiája"

  • narancs.hu
  • 2020. május 29.

Belpol

A dudálókat megbünteti, a rasszista vonuláshoz asszisztál a rendőrség - Szél Bernadett szerint azért, mert a kormány egyetért a rasszista tüntetőkkel.

"Tegnap a rendőrség békésen asszisztált ahhoz, hogy egy több száz fős illegális tüntetés résztvevői rasszista szlogeneket skandálva és cigányok ellen indulatokat szítva végigvonulhassanak Budapest utcáin, anélkül, hogy felléptek volna a tüntetők ellen. Pintér Sándornak magyarázatot kell adnia arra, miért maradt el a rendőri fellépés és mi az oka a kettős mércének" - írta közleményében Szél Bernadett független képviselő, aki felidézte, hogy az elmúlt hetekben a Clark Ádám téren dudálással tiltakozók ellen a rendőrség óriási erőkkel vonult fel, és akár több százezer forintra is büntették a fizikailag nem gyülekező, az autójukban dudáló vagy a biciklijükön csengető békés állampolgárokat.

"Az elmaradt rendőri fellépés és a rendőrség által alkalmazott kettős mérce is mutatja, hogy a kormány egyre leplezetlenebbül politizál a rendőrségen keresztül. Nem lép fel a rasszista csürhével szemben, de fellép a békés célból és békésen politikai véleményüket kifejező állampolgárokkal szemben" - írta.

Szél hozzátette, szerinte "a Mi Hazánk ideológiája valójában a Fidesz ideológiája, ezért bánik kesztyűs kézzel a Fidesz rendőrsége a rasszista tüntetőkkel. A Clark Ádám téri tüntetésen el is ismerte egy rendőr, hogy azért léptek fel ellenünk, mert a kormánynak nem tetszik, amit csinálunk. A Mi Hazánk cigányozása és randalírozása Budapest utcáin a jelek szerint tetszik a hatalomnak" - vonta le a következtetést.

Szél közölte, Orbán Viktor személyesen is felelős a cigány honfitársainkkal szembeni indulatok szításáért, hiszen maga hergelte a lakosságot a Gyöngyöspatán az oktatásból kirekesztett gyerekek ellen, és ha nem szól közbe a járvány, most egy cigányellenes nemzeti konzultáció folyna épp az országban.

A politikus mindenesetre kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy adjon választ arra, hogy hogyan lehetséges az, hogy a rendszerváltás harmincadik évfordulóján ismét ott tartunk, hogy a rendőrség pártállami logikát és utasításokat követ, és hogy miért nem lépett a rendőrség a gyűlés feloszlatása érdekében és milyen rendőri intézkedések születtek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.