Hétfő este kapták meg az iskolák a járványügyi protokollt
iskola_2019.jpg

Hétfő este kapták meg az iskolák a járványügyi protokollt

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 18.

Belpol

A terv mintegy tizenegy témakörben és hetven pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit.

A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre, amelyhez a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont minden intézménynek biztosítja.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közzé is tette a teljes tervet.

E szerint a kormány úgy véli, Magyarország biztonságos, ezért szeptemberben hagyományos menetrend szerint indul az oktatás. A különleges intézkedésekre csak akkor lesz szükség, ha azt külön elrendelik.

  • Minden köznevelési intézményben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást kell elvégezni. A fertőtlenítő szereket a fenntartónak kell biztosítani, a tanévkezdéshez szükséges mennyiséget az operatív törzs rendelkezésre bocsátja.
  • A személyes megjelenést igénylő tanévnyitó konferenciák helyett a köznevelési intézmények vezetői online tájékoztatás keretében kapják meg a tanévkezdéshez szükséges információkat.
  • A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja.
  • Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt.
  • Az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával.
  • A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság.
  • A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

 

A protokoll e mellett kitér az étkeztetésre, a külföldről hazatérő diákokra, az osztálykirándulásokra a kollégiumi elhelyezésre, az iskolai egészségügyi ellátásra, illetve a beteg vagy fertőzött tanulók/dolgozók kezelésére is.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?