Szijjártó Péter is Szijj László luxusjachtján pihent

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 18.

Belpol

A hivatalos fotók alapján úgy tűnhet, mintha Szijjártó folyamatosan dolgozna, pedig Horvátországban jachtozik. Igen, azon a jachton.

A Mészáros Lőrinc által ismertté tett, Lady MRD luxusjachton fotózta le az Átlátszó Szijjártó Péter külügyminisztert.

Mikor például arról posztolt Facebook oldalán Szijjártó, hogy a három balti külügyminiszterrel telefonált és Orbán Viktorral egyeztetett, és ehhez egy Parlamentben készült fotót csatolt, valójában ekkor már Horvátországban, a luxusjachton nyaralhatott családjával a külügyminiszter.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Vasárnap szintén egy tárgyalótermi fotót posztolt, mondván Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával tárgyal, hogy mihamarabb megoldódjon a belarusz válság.

„Ehhez képest ugyanezen a napon, augusztus 16-án vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton láttuk és fotóztuk a miniszter urat az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra”, írja az Átlátszó.

Ekkor feltehetően már napok óta Horvátországban lehetett Szijjártó.

A Lady MRD augusztus 12-én a Spliti öbölbe ment, ott pedig a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM magángép megérkezett Splitbe. Ezt az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgépet korábban Orbán Viktor miniszterelnök is használta.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A jacht ezek után a horvát partok mentén hajózott, több helyen is kikötött.

A fényképeket egy gumicsónakról készítette Németh Dániel (a Magyar Narancsfotósa), aki azt írja, a találkozás szemmel láthatóan meglepte Szijjártót.

„Találkozásunk, a könnyű és gyors bérelhető gumicsónak közelsége szemmel láthatóan váratlanul érte a külügyminiszter urat, annyira, hogy mintegy 5-10 perc telt el, mire vízre rakták a legénység két tagját egy jetskivel, hogy megtudják, ki és milyen célból készített felvételeket a hajóról és az utasokról.

Ami ezután következett, szintén beszédes: negyed óra múlva a Lady MRD-en kikapcsolták az AIS-t (Automatic Identification System), a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, és a luxusjacht eltűnt a térképről.”

Maga a Lady MRD sokáig Mészáros Lőrinc jachtjaként volt számon tartva, de nemrég kiderült, hogy valójában Szijj László, Mészáros üzlettársa nevén van.

Figyelmébe ajánljuk