Indul a belföldi szálláshelyek kötelező adatszolgáltatása: nem magánügy többé, ki, hol nyaral

  • narancs.hu
  • 2019. január 20.

Belpol

Rogánék még a részletekre is kíváncsiak.

Ez évtől működik élesben a Rogán Antal által életre hívott, a turizmust érintő azon módosítás, amelynek eredményeként napra pontosan nyomon lehet majd követni, ki és hol, milyen szálláshely-szolgáltatást vesz igénybe – írja az Index a balatontipp.hu-ra hivatkozva.

A törvényt kiegészítő kormányrendelet szerint a szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló "egyéb szálláshelyeknek" december 31-ig kell regisztrálni magukat a Rogán Antal által életre hívott Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál.

Mindez némi plusz adminisztrációt jelent a szálláshelyeknek, ugyanis kötelesek telepíteni a szálláshelykezelő szoftvert (SzSZ) is, hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről.

Ha a szálláshely-szolgáltató esetleg nem küldi az adatokat, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok elvileg statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, a szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV dolgozói is.

Figyelmébe ajánljuk