Meghalt Andy Vajna

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. január 20.

Belpol

A nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos 75 éves volt.

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

false

 

Fotó: MTI

Andy Vajna 1944. augusztus 1-jén született Budapesten, Vajna András György néven.

1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot. Amerikába mentek, Kaliforniában telepedtek le. Vajna életútja kalandos volt: Hong-Kongban volt fodrász és parókakészítő, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással is foglalkozott.

1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures-t ami elég hamar befutott, e cégnek köszönhető például a Rambo-filmek, de az Angyalszív című Robert De Niro-thrillert vagy a Zenedoboz című film is.

2011 januárja óta volt a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt.

Filmipari tevékenysége mellett Orbán-közeli milliárdos vállalkozóként vált ismertté, Habony Árpád barátjaként, a legnagyobb magyarországi kaszinók és különböző – szép lassan a kormány szolgálatába állított – médiumok tulajdonosaként.

2015-ben vette meg a TV2 Csoportot, majd ezt követően terjesztette ki médiaérdekeltségeit a vidéki lappiacon és a rádiók között.

Andrew G. Vajna Amerikában - Az offshore mogul

A filmiparért felelős kormánybiztos három kontinenst átfogó produceri pályafutását mesés vagyonok, offshore jövedelemkimentések, valamint a filmtörténet két leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata jellemzi. Az 56-os forradalom idején, amikor szülei áldásukat adják emigrációjára, Vajna tizenkét éves. Az országot december 3-án hagyja el - később december 6-ra módosul a dátum, vélhetően reklámfogásként, hogy egyezzen a Szabadság, szerelem ben megörökített magyar-szovjet olimpiai pólómeccs dátumával.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.