Ismeretlen felvidéki civil szervezetet támogatott 270 millió forinttal a magyar állam

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Belpol

Mely aztán hogy, hogy nem, a magyar párt államfőválasztási kampányát segíti.

270 millió forintot kapott a magyar állami Bethlen Gábor Alaptól tavaly egy ezidáig ismeretlen, ProRegia Cultura nevű felvidéki civil szervezet.

A szervezet 2022-ben jött létre egy Öko-kelet nevű szervezet átnevezésével. Azóta a látható tevékenysége lényegében nincs, abban merül ki ugyanis, hogy csináltak egy szakmailag aligha értelmezhető kérdőívet, valamint a Wikipédiáról kopizott cikkeket tartalmazó honlapot kozvelemeny.sk címen – írja a Napunk.

A magyar állam által támogatott szervezet ugyanakkor a legnagyiobb szlovákiai magyar pártnak, a Magyar Szövetségnek segít a szlovákiai elnökválasztási kampányban.

A ProRegia Culturát egy Németh László nevű, a felvidéki magyar közéletben a lap szerint ismeretlen férfi vezeti, aki a Napunk több forrása szerint kapcsolatban áll a Magyar Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal. 

A Magyar Szövetség megerősítette, hogy a szervezet segítségükre van a 15 ezer aláírás összegyűjtésében, ami ahhoz kell, hogy a párt elnöke, Forró Krisztián elindulhasson a szlovákiai államfőválasztáson.

 
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke beszédet mond Duray Miklós emléktáblájának avatásán Révkomáromban
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A szlovákiai elnökválasztás első fordulója március végén lesz, két jelöltnek lehet reális esélye, Peter Pellegrininek, Fico koalíciós társának, illetve Ivan Korčok korábbi külügyminiszternek, az ellenzék várható közös jelöltjének. Forró azzal indokolja az indulását, hogy az elnökjelölti kampánya segíthet majd felkészülni a Magyar Szövetségnek az EP-választásra.

A Magyar Szövetségnek a szeptemberi szlovákiai választásokon (ismét) nem sikerült átlépnie a bejutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt, így ezúttal is kívül maradtak az országgyűlésen, annak ellenére, hogy a szlovákiai magyarság politikai képviseletének pusztán demográfiai alapon mindezt elvileg simán kellene hoznia, hisz' a magyarok aránya közel 9 százalék Szlovákiában. Emiatt korábban Tusványoson Orbán Viktor is bírálta a szlovákiai magyar politikát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk