Az MTA elnöke szerint kárenyhítésre jó a Hu-rizont program

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Belpol

Jó, jó, de el kell hárítani a politikai akadályokat azelől, hogy újra az európai kutatási térség része lehessünk.

A Magyar Tudományos Akadémia üdvözöl minden lépést, ami enyhíteni próbálja azokat a károkat, amelyeket a magyarországi modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programból

mondtaNépszavának Freund Tamás, az MTA elnöke az új kutatási programról, hozzátéve, el kell hárítani a politikai akadályokat azelől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes- és egyenjogú, diszkriminációmentes résztvevője legyen az európai kutatási térségnek.

Múlt héten bejelentette Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy

a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő programot indít a kormány HU-rizont néven. A programra idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre.

E bejelentés megerősítette azt a január eleji hírt, amely szerint elakadtak az Erasmus és a Horizont Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Mint ismert, a Bizottság tavaly januárjában jelentette be, hogy összeférhetetlenségi problémák miatt kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket mindkét programból.

Bár a kizárás elsősorban csak a modellváltó egyetemeket sújtja, az valójában az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és ezáltal az innovációnak is kárt okoz – mondta Freund. Szerinte a HU-rizont program nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez, de az ország és a magyar kutatás alapvető érdeke, hogy az egyetemek ismét az uniós Horizont programban vehessenek részt.

Hankó államtitkár azt is bejelentette, hogy 6 milliárd forintot különítenek el a magyar egyetemekkel együtt dolgozó külföldi egyetemek kutatási költségeinek finanszírozására. Erről az MTA elnöke azt mondta, üdvözli, hogy a kormány jelentős erőforrásokat juttat a felsőoktatásnak és a kutatásnak, ugyanakkor azt javasolja, hogy mindezt az EU-s források ismételt megnyitása után is folytassák.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.