Az MTA elnöke szerint kárenyhítésre jó a Hu-rizont program

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Belpol

Jó, jó, de el kell hárítani a politikai akadályokat azelől, hogy újra az európai kutatási térség része lehessünk.

A Magyar Tudományos Akadémia üdvözöl minden lépést, ami enyhíteni próbálja azokat a károkat, amelyeket a magyarországi modellváltó egyetemek kizárása okoz az uniós Horizont kutatási programból

mondtaNépszavának Freund Tamás, az MTA elnöke az új kutatási programról, hozzátéve, el kell hárítani a politikai akadályokat azelől, hogy minden magyar kutatóhely ismét teljes- és egyenjogú, diszkriminációmentes résztvevője legyen az európai kutatási térségnek.

Múlt héten bejelentette Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár, hogy

a magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő programot indít a kormány HU-rizont néven. A programra idén 8 milliárd forint áll rendelkezésre.

E bejelentés megerősítette azt a január eleji hírt, amely szerint elakadtak az Erasmus és a Horizont Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Mint ismert, a Bizottság tavaly januárjában jelentette be, hogy összeférhetetlenségi problémák miatt kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket mindkét programból.

Bár a kizárás elsősorban csak a modellváltó egyetemeket sújtja, az valójában az egész magyar felsőoktatásnak, kutatásnak és ezáltal az innovációnak is kárt okoz – mondta Freund. Szerinte a HU-rizont program nélkülözhetetlen a károk mérsékléséhez, de az ország és a magyar kutatás alapvető érdeke, hogy az egyetemek ismét az uniós Horizont programban vehessenek részt.

Hankó államtitkár azt is bejelentette, hogy 6 milliárd forintot különítenek el a magyar egyetemekkel együtt dolgozó külföldi egyetemek kutatási költségeinek finanszírozására. Erről az MTA elnöke azt mondta, üdvözli, hogy a kormány jelentős erőforrásokat juttat a felsőoktatásnak és a kutatásnak, ugyanakkor azt javasolja, hogy mindezt az EU-s források ismételt megnyitása után is folytassák.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk