Jávor Benedek: Húzzák az időt Paks 2 megvalósítási szerződéseinek nyilvánosságra hozatala ügyében

  • 2018. október 26.

Belpol

A politikus még tavasszal nyert pert a magyar kormánnyal és a Roszatommal szemben, mégsem történt eddig semmi.

„Még tavasszal nyertem első fokon a magyar kormány és a Roszatom ellen, a bíróság akkor azt mondta ki, hogy bizonyos, üzletei titok részét képező információk kitakarásával, de 45 napon belül ki kell adniuk a megvalósíthatósági szerződéseket” – írja Facebook-posztjában Jávor Benedek.

A Roszatom és a kormány az elsőfokú döntés után nem csak fellebbezett, még törvénymódosítást is beterjesztett a hasonló adatnyilvánossági ügyek megnehezítésére.

A fellebbezés nyomán másodfokra került az ügy, amelyben ma születhetett volna ítélet. A tárgyaláson azonban az oroszok és az érdekeiket képviselő magyar kormány újabb nyakatekert és megalapozatlan érvekkel álltak elő, amelynek nyomán a bíróság előbb szünetet rendelt el, majd elnapolta a döntést 2019. január 25-ig.

„Az alperes Roszatom és kormány minden eszközzel próbálja megakadályozni, hogy nyilvánosságra kerüljenek a megvalósítási szerződések, hiszen rettegnek, hogy az ország megismerje, mit is írtak alá Moszkvában 2014-ben. További rejtett kockázatok, a magyar fél számára kellemetlen kötelezettségek, eddig sikerrel titkolt problémák kerülhetnének ez esetben napvilágra. Különösen rettegnek attól, hogy az európai parlamenti választási kampányban lássanak nyilvánosságot annak bizonyítékai, hogy pontosan hogy adták el az országot Vlagyimir Putyinnak” – fakadt ki a politikus Fb-posztjában, majd kifejtette, hogy tovább folytatja küzdelmeit, hogy minden magyar megismerhesse a beruházás terheit és kockázatait.

„Január 25-én ott leszünk a tárgyalóteremben, és ha kell, a Kúrián is megvédjük majd Magyarország és a magyarok elemi érdekeit” – zárja sorait a politikus.

Figyelmébe ajánljuk