Fekete-Győr: Amikor én születtem, Orbán Viktor épp Soros-ösztöndíjas volt Oxfordban

  • narancs.hu
  • 2018. október 26.

Belpol

„Ma meg a kormány azt akarja, hogy mindannyian szavazógépek legyünk, hogy kussoljunk, ne kérdezzünk, ne kritizáljunk, hogy maradjunk csak a helyünkön.”

Tüntetést szervezett ma estére a Momentum, miután a CEU a héten bejelentette: a magyar kormány közölte az amerikai nagykövetséggel, hogy nem írja alá a szerződést a CEU működéséről. Az eseményen felszólaltak az egyetem volt és jelenlegi diákjai, Berg Dániel, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, valamint Fekete-Győr András, a párt elnöke.

Fekete-Győr beszédében elmondta, szerinte Orbán fél azoktól, akik nem veszik be a sorosozást, akik nem a Magyar Időktől várják, hogy milyen zenét hallgassanak, fél azoktól, akik többet tudnak nála, és akik többet akarnak tudni, mint ő. Fél azoktól, akik gondolkodnak. A Momentum elnöke szerint az ország fejlődésének zálogai ezek az „okoskodók”, a gondolkodók, a megkérdőjelezők.

„Szükség van az okoskodók ötleteire, akik végre elviszik Magyarországot a 21. századba. Akik biztosítják, hogy ne csak kiszolgálói és beszállítói legyünk a Nyugatnak, hanem a szerves részei. Szükség van a gondolkodókra, akik megálmodják azt a nemzetközi és európai országot, amiben nem kell feláldoznunk egyik identitásunkat sem a másik oltárán. És szükség van a megkérdőjelezőkre, akik értik, hogy attól, hogy valami mindig is így volt, még nem biztos, hogy az úgy lesz jó a jövőben is. Tudjuk és látjuk, hogy az Orbán-rendszerben nem divat mostanában sem okosnak lenni, sem gondolkozni, pláne nem bármit megkérdőjelezni. Széchenyi ma közgazdász lenne, egy okoskodó. Deák, a haza bölcse, gondolkodó, Kossuth pedig megkérdőjelező.

A kormánynak az ilyenektől van félnivalójuk, rettegnek, hogy jön majd egy okoskodó, egy Széchenyi, aki kitalálja, hogy inkább a digitalizációval foglalkozzunk a stadionépítés helyett” – mondta.

De rettegnek attól is, hogy jön majd egy „Deák, akinek a gondolatai, a munkája, a szavai hatására megértjük, hogy a bezárkózás és elfordulás helyett a nyitás és az odafigyelés az, ami összetartó és előrenéző nemzetté tesz minket. És jön majd egy Kossuth, akinek a hatására majd minden kisebbség, társadalmi réteg megbecsültnek érzi magát. Magyarok tömegeitől veszik el a korszerű tudás lehetőségét. Magyarok tömegeinek álmait törik össze, magyarok tömegei mennek külföldre nemcsak dolgozni, de már tanulni is, elhagyva a családjaikat”.

Fekete-Győr úgy látja, „a kormány azt akarja, hogy mindannyian szavazógépek legyünk, hogy kussoljunk, ne kérdezzünk, ne kritizáljunk, hogy maradjunk csak a helyünkön”.

A teljes beszéd megtekinthető itt:

Fekete-Győr bejelentette, hogy mivel december 1-jéig tehetnek még valamit a CEU-ért, november 16-ára újabb tüntetést szerveznek a Szabadság térre. A Momentum jövő héttől kezdve szórólapozásba kezd, hogy „a jövőnk támadás előtt áll, az álmainkat el akarják venni tőlünk”.

Figyelmébe ajánljuk