Jeszenszky Géza: Orbán nem elveket követ, egyszerűen csak az ország miniszterelnöke akar maradni

  • narancs.hu
  • 2018. október 8.

Belpol

A volt külügyminiszter és nagykövet szerint ha így folytatjuk, akár ki is kerülhetünk az EU-ból.

„Úgy gondolom, hogy Orbán Viktor – mert a Fidesz és a kormány lényegében Orbán Viktorral azonos – nem elveket és koncepciókat követ, hanem Magyarország miniszterelnöke akar lenni, még meglehetősen hosszú ideig” – mondta a Népszavának adott interjújában Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, volt nagykövet.

Jeszenszky szerint teljesen megvalósíthatatlan az Orbán Viktor által kitűzött 2030 mint felzárkózási évdátum, pedig szerinte fontos lenne, hogy valódi esélyt kapjon az ország a felzárkózásra.

Jeszenszky azt mondta, hogy Európai Unió nem fog gyökeresen megváltozni a jövő tavaszi választások után sem: „Ha nagyon nagy a hangunk, ha játsszuk a sértettet, és azt mondjuk, hogy el kell takarítani a Európai Unió egész vezetését, akkor nem valószínű, hogy meg tudunk egyezni, nem csak a mostani vezetéssel, hanem a jövő vezetéssel sem. Nem hiszem, hogy nagyon jelentősen megváltozna az EU a következő európai választások után. Nem valószínű, hogy a szélsőséges, euroszkeptikus pártok fogják dominálni.”

Arra a kérdésre, hogy hová vezethet Orbánék EU-ellenes politikája, Jeszenky azt mondta, hogy ha így folytatjuk, „előbb-utóbb megisszuk a levét, minimálisan abban az értelemben, hogy csökkentik vagy megszüntetik az anyagi támogatásokat, de végső esetben eljuthatunk a kiválásig is”.

Jeszenszky Gézával még augusztusban beszélgettünk, interjúnk itt olvasható:

Jeszenszky Orbán kormányzásáról: „Bólogató Jánosokkal nem lehet egy országot vezetni"

Az elsők között szorgalmazta a jobboldalon, hogy Orbán Viktor legyen a tábor vezetője, 2014-ig a kormány támogatója, oslói nagykövetként a képviselője volt. Ma már úgy látja, Orbán a vesztébe viheti az országot, a Nyugat-ellenessége pedig történelmi vétek. Magyar Narancs: Alig ment híre, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter meghívta az augusztus 20-i városi ünnepségre, a kormánypárti sajtó máris arról cikkezett, hogy pártalapításra készülnek.

Figyelmébe ajánljuk