Jogvédelmet kérnek a Kúriától Iványi Gáborék

  • narancs.hu
  • 2021. február 24.

Belpol

A NAV bírságolt, de Iványiék szerint az állam az, aki nem fizet.

 

Tucatjával indítottak már pereket az állammal szemben, most a Kúriához fordulnak, számításuk szerint évi másfél milliárd forinttól estek el a kormány jogsértőnek tartott magatartása miatt, írja a Népszava.

Az adóhatóság által kiszabott bírságról szóló határozat ellen fellebeztek,A keresetet nyújtottak be, majd az elmarasztaló ítélet kézbesítésének napján, vagyis hétfőn a NAV megterhelte számlájukat.

Az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és intézményei gazdasági igazgatója azt mondta a lapnak: az ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához, ennek keretében azonnali jogvédelmet kérnek.

A jogvédelem értelmében a Kúria a határozat végrehajtását a végleges döntés meghozataláig felfüggesztheti.

„Ha az állam kifizetné a minket jogosan megillető összegeket, azonnal rendezni tudnánk a járulékokkal kapcsolatos elmaradást” – mondta a Népszavának Ónodi István, aki arra is emlékeztetett: 15 körül mozog a jelenleg is zajló pereik száma, nagy részét a Magyar Államkincstár ellen indították, mert az állapíthatja meg az egyházi kiegészítő támogatás összegét.

Ugyanakkor Soltész Miklós, egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár korábban azt mondta, az állam eleget tett kötelességeinek akkor, amikor az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete után 2,2 milliárd forintot fizetett ki a Testvérközösségnek. 

Ónodi szerint viszont ez nem igaz, és az állam tartozásának pontos összegét több tényező együttes alkalmazásával lehet meghatározni.

Figyelmébe ajánljuk