Huszonnégy órás sztrájkba kezdtek Makón

Belpol

A munkabeszüntetés után tárgyalnak újra a vezetéssel a gumigyáriak.

Huszonnégy órás munkabeszüntetésbe kezdtek a dolgozók szerdán délután kettőkor a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában. A Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) sztrájkbizottsága és a csatlakozók jobb munkakörülményeket szeretnének elérni.

Az üzem a Continental-csoporthoz tartozik. A nagyvállalat kommunikációs vezetője, Hornyacsek Zoltán a Narancs.hu-nak azt írta, a kft. szeretne megállapodni a dolgozókkal, mert a sztrájkhelyzet „üzleti károkat okoz”,

de továbbra sem szeretne külön egyezséget kötni az MGSZ-szel, csak a három szakszervezettel együtt akar tárgyalni a kollektív szerződésről.

A dolgozók jogait tiszteletben tartja, tudomásul veszi a sztrájkot, és „ezen átmeneti időszakban is folyamatosan biztosítja a viták tárgyát képező juttatásokat” – írta a kommunikációs vezető.

A felek legközelebb csütörtökön, a sztrájk után, délután fél 3-tól ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

Az MGSZ titkára, Hajdú Roland az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett, a vállalat tavaly nyáron egy 23 éves kollektív szerződést mondott föl, arra hivatkozva, hogy elavult. Azt is mondta, a sztrájktörvény szerint sztrájk nem irányulhat kollektív szerződés kikényszerítésére – az MGSZ nem is ezt akarja közvetlenül, hanem a nyomásgyakorlással konkrét követeléseiknek szeretnének érvényt szerezni.

A múlt heti figyelmeztető munkabeszüntetést követő nyolc órás sztrájk támogatottságáról eltérő adatokat közölt az MGSZ és a Contitech.

A szakszervezet szerint „a számháborúnak” nincs értelme.

Kérték a munkaerő-kölcsönző céggel kapcsolatban álló kollégákat, hogy bár voltak közöttük is, akik csatlakoztak volna, ne sztrájkoljanak, mert nekik olyan szerződésük van, hogy bármikor indoklás nélkül felmondhatnak nekik. A makói üzem működése jórészt azon múlik, hogy a kazánnál és az extrudernél dolgoznak-e. Mivel mindkét munkaállomáson nagy a sztrájk támogatottsága, ez kihat az egész üzem működésére – és valóban érzékenyen érinti a kft.-t.

A sztrájkolók mellett a győri Audi-gyárban dolgozók érdekképviselete is kifejezte szolidaritását, és információink szerint a Continental szegedi üzemének munkásai is támogatják a makóiakat.

Figyelmébe ajánljuk