Jön Karácsony első nagy meccse? Egy hét múlva BKV-sztrájkot hirdethetnek

Belpol

A negyedik eredménytelen bértárgyalás után elfogyott a BKV szakszervezeteinek türelme, kollektív munkaügyi vitát, azaz sztrájkot kezdeményeznek.

A BKV szerdán sem adott elfogadható bérajánlatot a BKV szakszervezeteivel folytatott tárgyaláson, ezért az érdekvédelmi szervezetek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, egy hét múlva bejelenthetik, mikor és hány napra hirdetnek munkabeszüntetést - értesült szakszervezeti forrásokból a Narancs.hu.

A sztrájk időpontját nem szükségszerűen kell egy hét múlva bejelenteni, tárgyalhatnak e nélkül is tovább a béremelésről, de ez a leghamarabbi időpont, amikor meghirdethetik a sztrájkot, és annak menetrendjét.

Karácsony Gergely és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a metróban

Karácsony Gergely és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a metróban

Fotó: MTI/Mónus Márton

A BKV dolgozói ragaszkodnak a 15 százalékos emeléshez a bérek és a cafeteria vonatkozásában, ezzel szemben a közlekedési vállalat változatlanul 6+2 százalékot ajánl. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Narancs.hu-nak azt mondta, "nem várhatnak tovább", semmi jelét nem látták, hogy a BKV hajlandó lenne 8 százalék feletti béremelést adni. Mint fogalmazott, nem tehetnek mást, mert a szakképzett dolgozók elvándorlását máshogy nem lehet megállítani, csak jobb bérekkel, béren kívüli juttatásokkal.

A sztrájk indításában egységes a három reprezentatív BKV-s szakszervezet, és azoknak valamennyi tagja, a kollektív munkaügyi vita kezdeményezésért a VTDSZSZ mellett aláírta az Egységes Közlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége is. Ez azt jelenti, a BKV valamennyi szolgáltatási területét érintő sztrájk következhet, ha nem lesz megállapodás.

Figyelmébe ajánljuk