Újra hasít a Közgép, majdnem 44 milliárd forintért épít utat

  • narancs.hu
  • 2020. február 12.

Belpol

A becsültnél így 5 milliárddal több lesz a költség.

Öt év után megint komoly állami megrendeléshez jutott Simicska Lajos egykori cége, a Közgép Zrt., írja a 24.hu.

A cég a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. tenderén nyert, összesen nettó 43,6 milliárd forintos vállalási árral. A feladata pedig nem lesz más, mint az M44 gyorsforgalmi út Szentkirály–Lakitelek szakasz megépítése visszakötéssel Kecskemét irányába, továbbá a kapcsolódó építmények tervezése és kivitelezése.

Ezt a feladatot két részletben hirdették meg, az egyiket a becsültnél 6,5 milliárddal többért, a másikat 1,5 milliárddal olcsóbban vállalta a Közgép, így tehát az eredeti tervekhez képest 5 milliárd forinttal drágább lesz az útépítés. A Közgépnek bizonyára több alvállalkozót is be kell vonnia a munkálatokba, hiszen szükség lesz például projektvezetésre, tervezésre, előkészítő és földmunkákra, pályaszerkezet építésre, vagy a híd- és műtárgyépítésre.

A nyílt eljáráson a Közgép az osztrák tulajdonú Strabagot vagy a Swietelskyt győzte le.

Simicska Lajos és Orbán Viktor között majdnem öt éve robbant ki a "háború", aminek eredményeképp Simicska magyarországi cégvagyonát Nyerges Zsoltnak adta át, majd szépen lassan Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került. A Közgép jelenlegi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei útépítő milliárdos, Mészáros üzlettársa.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.