Jövőre legalább 1003 milliárd forint jut majd a Magyar Honvédségnek

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 10.

Belpol

Igaz, idén meg már több mint 1024 milliárd ment katonai célokra.

Jövőre átlépi a Magyar Honvédség költségvetése az ezermilliárd forintot, egészen pontosan 1003 milliárd forint lesz – közölte az MTI beszámolója szerint a honvédelmi miniszter csütörtökön Veszprémben, a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok részére tartott tájékoztatóján.

A fórumon Benkő Tibor kiemelte, hogy 2016-ban még csak 299,1 milliárd forint volt az éves költségvetés, idén már 778 milliárd forint.

A miniszter azt is megemlítette, hogy minden évben több pénzből gazdálkodnak, mint a költségvetés összege, mert évről évre plusztámogatásokat kapnak az államtól, mint 2020-ban, amikor egy év alatt 246,6 milliárd forintot kaptak.

A miniszter szerint Magyarország „a keleti és a déli fenyegetettségek metszéspontjában van”, ezért kell a Magyar Honvédségnek a térség meghatározó katonai erejévé válnia, és képesnek kell lennie az ország és a régió megvédésére. Ennek érdekében a honvédelmi célokra fordítandó költségvetési pénzek 2024-ben GDP-arányosan elérik a két százalékot, és ennek legalább 20 százalékát beszerzésre fogják fordítani.

Azt ugyanakkor nem fejtette ki Benkő, hogy „déli fenyegetettség” alatt pontosan mit is kell érteni.

Emlékezetes, hogy múlt hét szombaton Orbán Viktor a Magyar Honvédség parancsnoksága parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségén az Országházban úgy fogalmazott: a magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia, hogy Magyarországot megtámadni még véletlenül se jusson eszébe senkinek. Mindezt néhány nappal azután, hogy Áder János június 1-jével felmentette a Magyar Honvédség parancsnokát, Korom Ferenc vezérezredest , majd kinevezte az új parancsnokot, Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk