Az iskolai felvilágosító órákon is tilos lesz megemlíteni a homoszexualitást

  • narancs.hu
  • 2021. június 10.

Belpol

Az elvileg pedofíliaellenes lex Kaleta inkább tűnik homofób inzultusnak, mint gyermekvédelmi törvénynek.

Több fórumon is felhívták rá a figyelmet csütörtök délután, hogy a parlament.hu-n elérhető, lex Kaletaként emlegetett törvénytervezetben, mely ma került a Törvényelőkészítési Bizottság elé, olyan módosítási javaslatok szerepelnek, melyek tudatosan összemossák a pedofíliát és a homoszexualitást. A jelenlegi módosítással több olyan elem kerülhet az elvileg a gyermekek védelméről szóló törvénybe, melyek alkalmasak a homoszexualitás megbélyegzésére, a homoszexuálisok rossz színben való feltűntetésére és a velük szembeni hangulatkeltésre is.

A mindössze tizenegy oldalas tervezetben nyolcszor is szerepel a „homoszexuális” kifejezés. A tervezet értelmében tilos lesz „olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

De van olyan kitétel is, amelyik szerint az iskolai szexuális felvilágosítás során sem lehet majd a homoszexualitásról beszélni: „a tanulók részére a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló (…) foglalkozások nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére”.

Az Országgyűlés a törvénymódosításról várhatóan a keddi ülésnapon fog szavazni.

Több civil szervezet máris tiltakozik a javaslat ellen. Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Prizma Transznemű Közösség által csütörtökön délután kiadott nyilatkozatban az olvasható: "A szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozná a Fidesz egy új, az orosz propagandatörvényre hasonlító javaslattal, amivel betiltaná az iskolai LMBTQI témájú oktatási programokat és társadalmi célú reklámokat." A közlemény aláírói felhívják a figyelmet arra, hogy május közepén Budapesten egy 13 éves fiú azért oltotta ki saját életét, mert környezete kiközösítette melegsége miatt. "Az új törvényjavaslat tovább mérgezné a közvéleményt" - írják, kiemelve: orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényt vezetne be a Fidesz. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk