Karácsony: A kormánynak nincs terve az iparűzési adó kompenzálására

  • narancs.hu
  • 2021.01.14 15:55

Belpol

Eredménytelen volt az egyeztetés.

Budapest főváros és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége tartott egyeztetést a magyar kormánnyal annak kapcsány, hogy miként tervezi kompenzálni a kormány azokat a 25 ezer fő feletti városokat, azért cserébe, hogy a koronavírus miatt elengedték kis- és közepes vállalkozások esetében (kkv) helyi iparűzési adójának felét. Karácsony Gergely az esemény után sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyeztetésen gyakorlatilag semmire nem jutottak - írja a hvg.hu.

“Világossá vált, hogy államtitkári szinten semmilyen elképzelés nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kompenzálja a 25 ezernél nagyobb településeket” 

- nyilatkozott a főpolgármester.

Elmondta, hogy a járvány két éve alatti veszteség 80 milliárd forint is lehet Budapest esetében,  ennek felét az iparűzési adó elengedése jelenti, ám a "legvalószínűbb, hogy az lesz, amit a kormány eddig is tett, és nem terveznek semmilyen kompenzációt”. Szerinte ezzel a kormány a megszorításokat kiszervezi az önkormányzatoknak, ebbe a szerepbe azonban Karácsony nem szeretne beleállni.

Karácsony elmondta, hogy Budapest az álláspontot képviseli, hogy  teljeskörű automatikus pénzmegtérítésre van szükség, akárcsak a 25 ezresnél kisebb települések esetében, utóbbinak a feltételei ráadásul már körvonalazódtak is, így nem látja akadályát, hogy ez a nagyobb városoknál is megtörténhessen.

Karácsony hangsúlyozta, hogy ha budapesti közszolgáltatások minősége semmiképp nem sérülhet, még úgy sem, hogy forrás nem biztos, hogy lesz rájuk.

 “Azon dolgozunk, a budapestieket ne sújtsa a kormány rossz politikája, de azt nem tudjuk garantálni, hogy ezeket a szolgáltatásokat finanszírozni tudjuk" - mondta el Karácsony. Hozzátette:

 "Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy a kormány miatt szüneteltesse azokat a szolgáltatásokat, amiket joggal várnak el tőlünk."

Karácsony elmondása szerint még nincs terv arra az esetre, ha már ezeken a szolgáltatásokon kell spórolni, reméli ugyanis, hogy 2022-ig elég lesz Budapest mostani tartaléka,  utána pedig reméli, hogy “megváltozik a kormány hozzáállása a fővároshoz.”

 

Neked ajánljuk