Karácsony: A kormánynak nincs terve az iparűzési adó kompenzálására

  • narancs.hu
  • 2021.01.14 15:55

Belpol

Eredménytelen volt az egyeztetés.

Budapest főváros és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége tartott egyeztetést a magyar kormánnyal annak kapcsány, hogy miként tervezi kompenzálni a kormány azokat a 25 ezer fő feletti városokat, azért cserébe, hogy a koronavírus miatt elengedték kis- és közepes vállalkozások esetében (kkv) helyi iparűzési adójának felét. Karácsony Gergely az esemény után sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyeztetésen gyakorlatilag semmire nem jutottak - írja a hvg.hu.

“Világossá vált, hogy államtitkári szinten semmilyen elképzelés nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kompenzálja a 25 ezernél nagyobb településeket” 

- nyilatkozott a főpolgármester.

Elmondta, hogy a járvány két éve alatti veszteség 80 milliárd forint is lehet Budapest esetében,  ennek felét az iparűzési adó elengedése jelenti, ám a "legvalószínűbb, hogy az lesz, amit a kormány eddig is tett, és nem terveznek semmilyen kompenzációt”. Szerinte ezzel a kormány a megszorításokat kiszervezi az önkormányzatoknak, ebbe a szerepbe azonban Karácsony nem szeretne beleállni.

Karácsony elmondta, hogy Budapest az álláspontot képviseli, hogy  teljeskörű automatikus pénzmegtérítésre van szükség, akárcsak a 25 ezresnél kisebb települések esetében, utóbbinak a feltételei ráadásul már körvonalazódtak is, így nem látja akadályát, hogy ez a nagyobb városoknál is megtörténhessen.

Karácsony hangsúlyozta, hogy ha budapesti közszolgáltatások minősége semmiképp nem sérülhet, még úgy sem, hogy forrás nem biztos, hogy lesz rájuk.

 “Azon dolgozunk, a budapestieket ne sújtsa a kormány rossz politikája, de azt nem tudjuk garantálni, hogy ezeket a szolgáltatásokat finanszírozni tudjuk" - mondta el Karácsony. Hozzátette:

 "Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy a kormány miatt szüneteltesse azokat a szolgáltatásokat, amiket joggal várnak el tőlünk."

Karácsony elmondása szerint még nincs terv arra az esetre, ha már ezeken a szolgáltatásokon kell spórolni, reméli ugyanis, hogy 2022-ig elég lesz Budapest mostani tartaléka,  utána pedig reméli, hogy “megváltozik a kormány hozzáállása a fővároshoz.”

 

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.