Karácsony javára döntött a Kúria: nyugodtan lehet "Tiborcz-adóról" beszélni

  • narancs.hu
  • 2022. május 11.

Belpol

Mégse kell bocsánatot kérnie és pénzbüntetést fizetnie a főpolgármesternek. 

Karácsony Gergely javára döntött a Kúria a "Tiborcz-adó" kifejezés használata ügyében – írja a Telex, amelynek Karácsony jogi képviselője, Schiffer András beszélt a Kúria határozatáról. 

A budapesti főpolgármester 2019-ben, az önkormányzati választási kampányban ugyanis Tiborcz-adónak nevezte el azt a javaslatát, amely szerint a fővárosban minden 500 millió forint feletti értékű ingatlan után adót kellene fizetniük az önkormányzat felé a tulajdonosoknak. 

Tiborcz kerestetet nyújtott be a személyiségi jogok megsértése miatt, de az elsőfokú bíróság 2020 decemberében ezt elutasította, mondván Karácsony sem a névhasználathoz való jogot, sem Tiborcz becsületét és jó hírnevét nem sértette meg azzal, hogy javaslatát Tiborcz-adónak nevezte el.

Másodfokon azonban nem dobták vissza Tiborcz keresetét, és bár a Fővárosi Ítélőtábla nagyrészt helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, egy pontban, a névjog kérdésében elmarasztalta Karácsonyt, ami miatt pénzbüntetést is kellett volna fizetnie és bocsánatot is kellett volna kérnie.

Karácsonyék ezután az ítélet végrehajtásának halasztását kérték és a Kúriához fellebbeztek, mondván a hatályos törvények alapján nincs olyan, hogy Tiborcz István becsülethez való jogát nem sértette meg a Tiborcz-adózás, de a névviselési jogát meg igen.

„Ezt az érvelést osztott a Kúria is, így a másodfokú ítélet fellebbezett részét megváltoztatták, a felperes fellebbezését pedig elutasították” – ismertette Schiffer. Karácsonynak így nem kell sem fizetnie, sem bocsánatot kérnie. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk