Karácsony: "A jövőben a kormány és Budapest közötti tárgyalások arról szólnak, hogy mit szeretnének a budapestiek"

  • narancs.hu
  • 2019. október 22.

Belpol

És pozitívan értékeli Orbán tegnapi ígéretét.

"Sokan kérdezték, változtat-e valamit Budapest és a kormány viszonyán a miniszterelnök tegnapi parlamenti nyilatkozata, amely szerint a kormány „nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten”. Szerintem ez jó kiindulópontja annak az együttműködésnek, amelyben én kiszámítható partner leszek, hiszen az én egyetlen és kizárólagos szempontom a budapestiek érdeke" - írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

Az új főpolgármester ezzel arra reagált, hogy a tegnapi első parlamenti ülésnapon Szabó Tímea és Tordai Bence megkérdezték Orbán Viktort, hogy "most hazudik, amikor azt állítja, hogy a polgármester-választás eredménye nem befolyásolja a kormány és a főváros hatályos megállapodásait, vagy néhány hete, amikor Gulyás a Kormányinfón azt mondta, hogy a 15 pontos megállapodás érvényét veszti, ha Karácsony lesz a polgármester" - írja az Index parlamenti tudósításában.

Orbán erre úgy reagált, hogy "ő soha nem mondott ilyet, hogy ezek a megállapodások érvényüket vesztik, és ne keverjék össze az ő szavait Gulyás Gergely szavaival. Szerinte minden megállapodás érvényes marad, amit Tarlóssal megkötött." Majd hozzátette, hogy készek együttműködni Budapest felelős vezetőivel és "nem fognak olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak." Tehát ha nem akarják, nem lesz például Liget-projekt sem.

Karácsony keddi reakciójában kifejtette, a programjának három fontos alapköve van:

  • presztízsberuházások helyett a budapestiek életminőségét javító fejlesztések kellenek,
  • a város kizöldítése elengedhetetlen,
  • Budapest jövőjéről a budapestiek bevonásával kell dönteni.

"Ennek a program a képviseletéből az fakad, hogy nem arról szólnak a jövőben a kormány és Budapest közötti tárgyalások, hogy mit szeretne, vagy nem szeretne a főváros felelős vezetése, hanem arról, hogy mit szeretnének, vagy nem szeretnének a budapestiek."

Figyelmébe ajánljuk