Karácsony: Vége a budapesti erdőkben a tarvágással kapcsolatos tilalomnak

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 5.

Belpol

A főpolgármester reagált a kormányrendeletre, szerinte nem az erdők kivágása jelenti az energiaválság megoldását.

Ahogy azt lapunk is megírta, új rendelet teszi könnyebbé a fakitermelést, amellyel az a kormány célja, hogy biztosított legyen a lakosság számára a tűzifa.

Erre reagált most Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon.

Szerinte az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása.

"Gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából; védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás. Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében" - írta.

Hozzátette: a kormányrendelet teljesen felülírja azt a nehezen elért eredményt, hogy a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természetvédelem prioritást élvez a fakitermeléssel szemben, a természetileg értékes erdők rekonstrukciójánál pedig az üzemtervekben előtérbe kerülnek az őshonos fafajták.

A főpolgármester szerint a kormánynak évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzív házakban, a megújuló energiák használatában van. A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek - tette hozzá.

"Velünk pedig, önkormányzatokkal kötelességük egyeztetni mielőtt még letarolják az erdőinket" - zárta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Vajda Mihály

  • narancs.hu

A Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, lapunk Egotrip rovatának szerzője 88 éves volt.