Kétmilliót ér Kocsis Máté jó hírneve – a Fővárosi Törvényszék szerint

  • narancs.hu
  • 2015. október 30.

Belpol

Ungár Klára megsértette Kocsis Máté jó hírnevét a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntése szerint.

Az ítélet szerint Ungárnak törölnie kell az ügyet kirobbantó Facebook-posztjából a Kocsisra vonatkozó szövegrészt, ugyanott (a közösségi oldalon, valamint az MTI-n keresztül) bocsánatot kell kérnie, valamint kétmillió forint sérelemdíjat kell fizetnie Kocsisnak.

A tárgyalás az Index tudósítása szerint a nagy sajtóérdeklődés miatt késve kezdődött, az elején a bíró, Fintha-Nagy Péter röviden összefoglalta Kocsis keresetét, amely szerint Ungár Facebook-posztja, valamint a nol.hu-nak adott nyilatkozata, melyekben Kocsis Mátét bujkáló melegnek nevezte, sérti a jó hírnevét, az emberi méltóságát és a becsületét. Ungár ügyvédje, Nehéz-Posony Márton ellenkeresetet terjesztett elő azzal a tartalommal, hogy a sérelmezett közlés egy közéleti vitában hangzott el, amit egyebek mellett Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott buzilobbizó kijelentése, Orbán Viktor debreceni, a „nem provokáló” melegeket dicsérő szavai és Kocsis Máté kötelező drogteszttel kapcsolatos kijelentése öveztek. Az ügyvéd szerint ezek a kijelentések a polgárok magánéletébe avatkoztak bele, ezért a politikusoknak, így Kocsisnak is el kell viselnie, ha a személyes magánéleti kérdéseik is napirendre kerülnek. Nehéz-Posony hangsúlyozta, ha a bíróság ellenkezőképp döntene, azzal vagy maga is elismerné, hogy például melegnek lenni kedvezőtlen dolog, vagy a melegekről szóló negatív közfelfogást szentesítené. Kocsis ügyvédje, Kovátsits László azt emelte ki, hogy nem kívánnak állást foglalni a homoszexuálisok megítéléséről, csak a Kocsis Mátéval kapcsolatos kijelentést sérelmezik.

Az ítélet indoklásában a bíró nem tért ki arra, hogy a sérelemdíj magas összegét milyen szempontok szerint állapította meg. Azt fejtette ki, hogy a bíróságnak azt a szövegkörnyezetet kellett figyelembe vennie, amiben Ungár kijelentése elhangzott, és a bíróság nem arról foglalt állást, hogy a homoszexuális identitásnak milyen a megítélése.

Ungár  bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, Facebookján azt írta, hogy „az elmondottak alapján a bíró szerint azzal sértettem meg Kocsis jó hírét, hogy a meleg társadalom nem megvédésével vádolom és ezzel azt sugallom, hogy más embereket sem fog megvédeni, más emberekkel sem szolidáris. Hogy hogy kerül a csizma az asztalra, azt nem tudom. Mindenesetre az a költői kérdésem, hogy Szájer és Kocsis egyetért-e Orbán mondandójával nem cselekvésre felszólítás, az tuti. Már csak azért sem, mert a kérdést rögvest meg is válaszolom, bizonyára egyetértenek, hiszen bujkálnak. Egy másik apróság, hogy Kocsis keresete erről egy szót sem szól. Vagyis a bíró túlterjeszkedett a kereseten. Így aztán egy elég fura, de könnyen megtámadható ítélet született. Az meg majd egy másik per témája lehet, hogy Kocsis ki mindenkivel nem szolidáris.”

Kocsis Máté szintén Facebook-oldalán elégedettségének adott hangot.

(E heti nyomtatott lapszámunkban interjút olvashatnak Ungár Klárával a tárgyban. Rövid ízelítő erről itt található.)

Figyelmébe ajánljuk