Kevesebb önkormányzati képviselő lesz '24 után a fővárosban

  • narancs.hu
  • 2023. október 17.

Belpol

Csökkent a lakosságszám, ezért kevesebb mandátum jár. 

Több fővárosi kerületben át kell rajzolni az egyéni választókerületeket a 2024-es önkormányzati választás előtt, ugyanis a lakosságszám csökkenése miatt kevesebb képviselői mandátumot osztanak ki – írja a Telex birtokába került dokumentumok alapján. 

A lap ismertette, hogy Belügyminisztérium múlt hét pénteken küldte el a Nemzeti Választási Irodának a szeptember elsejei lakosságszámadatokat, melyeket továbbítottak a helyi és területi választási irodák vezetőinek, így a jegyzőknek is, akiknek október végéig kell meghatározniuk a jövő évi képviselő-testületek létszámát. 

Ezek alapján öt kerületben történt változás 2019-hez képest, így összességében tizeneggyel kevesebb képviselő dolgozhat jövő év októberétől Budapesten. Ugyanis idén szeptemberben 63 ezerrel kevesebben éltek Budapesten, mint 2019 januárjában. 

A legnagyobb csökkenést Újpesten (IV. kerület) és Csepelen (XXI. kerület) mérték, 

, és egyedül Budafok-Budatétén (XXII. kerület) lakossága nőt. 

A lap megjegyzi, sok múlhat a módosításon az I. kerületben, ahol igen kiélezett kampány várható, hiszen: a Fidesz minden követ meg fog mozgatni azért, hogy visszahódítsa a Karmelitának és több más fontos kormányzati intézménynek is otthont adó kerületet az ellenzéktől. Az V. kerület nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a legutóbbi két választást Rogán Antal utódja, a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyerte, és a 10 egyéni választókerületből 8-at a kormánypárti jelöltek húztak be.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk