Kiadták az idősotthonok fertőzöttségének részletes adatait

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

Megelőzve az operatív törzs tájékoztatóján felvetődő kérdéseket.

A mai napra 100-ra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma - írja a koronavirus.gov.hu. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója - összegzik.

Az országban összesen eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti (ebből 7 idősotthon a Fővárosi  Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású) és 20 vidéki intézményben. A mai adatok szerint összesen 773 idősotthon lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 100 idős gondozott hunyt el és 118-an már meggyógyultak - írják.

A Budapesten található idősotthonokban 471 fő gondozott fertőzött, közülük 404 fő fővárosi fenntartású idősotthonban él. A 100 elhunytból 74 fő Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 65 fő Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban, 26-an vidéki idősotthonban. A legfertőzöttebb idősotthon a Pesti úti idősotthon, ahol már 42 az elhunytak száma és 305 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést.

Vidéken 20 idősotthonban jelent meg a vírus, de csak 9 intézményben van elhunyt, összesen 26 fő. A vidéki idősotthonokban 302 gondozott és 51 dolgozó lett fertőzött eddig.

Részletezve:

  • A Pesti úti idősotthonban 42 az elhunytak, 305 a fertőzött gondozottak és 26 a fertőzött dolgozók száma.
  • A Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 55 a fertőzött gondozottak és 20 a fertőzött dolgozók száma.
  • A Kamarerdei úti otthonban 4-en hunytak el, 41 a fertőzött a gondozottak és 12 a fertőzött dolgozók száma.
  • A szintén több mint félezer férőhelyes zuglói Olajág Otthonokban 9-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 14 a fertőzött dolgozók száma.
  • A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt (6 fő) a mezőszilasi idősotthonban van, 5 fő a seregélyesi, 4 fő a borsodnádasdi intézményekben.

 

Országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése - teszik hozzá. A több mint kétszáz fős intézményekben pedig a kórházparancsnokok intézményparancsnokként felügyelik a járványügyi intézkedések végrehajtását és a felelős készletgazdálkodást

(Nyitóképünk illusztráció.)

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.