A vírus sem akadályozta a nemzeti emlékműként szolgáló nagy árok elkészültét, de az átadás elmarad

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

A budapesti a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye nem tudja garantálni a távolságtartási szabályok betartását

Elkészült a budapesti Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, a műszaki átadás-átvétel a következő napokban lesz, de az emlékhely megnyitása csúszik - írja az MTI.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezérigazgatója jelentette be, hogy az Országház előtt megépített emlékhely elkészültét a koronavírus-járvány nem akadályozta meg, ugyanakkor az avatás egy későbbi időpontra csúszik.

Ilyen lesz a nemzeti összetartozást szimbolizáló árok a Kossuth téren

Erős szimbolika. Közzétette a Steindl Imre program a Kossuth tér közelébe tervezett Nemzeti Összetartozás Emlékhely első látványterveit. A hvg.hu szerint ez egy 100 méter hosszú árok lesz az Alkotmány utca Kossuth tér felőli oldalán. Az emlékmű legkésőbb jövő május végéig, a trianoni békeszerződés százéves évfordulója előtt elkészül.

Az eredeti elképzelések szerint a megnyitó június 4-én, a nemzeti összetartozás napján lett volna, azonban az emlékhely kialakítása miatt - egy négy méter széles és száz méter hosszú rámpáról van szó - nem lehet garantálni a járvány miatt bevezetett távolságtartási szabályokat.

"Ezért az a döntés született, hogy mindaddig, amíg a járványhelyzet meg nem engedi, az emlékhelyet nem nyitjuk meg" - tette hozzá.

Gödörben

Trianon 100. évfordulójára (2020. június 4.) a kormány felállíttatja a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. Vagyis inkább kiásatja: a tervek szerint ez egy hatalmas árok lesz az Országháznál (az induló ár 5 milliárd forint, de meglepődnénk, ha ennyiből ki is hoznák).

Figyelmébe ajánljuk