Kilenc harmincig jók vagyunk – Tarlós István a budapesti árvízhelyzetről

  • L. T.
  • 2013. június 7.

Belpol

Délelőtt sajtótájékoztatót tartott Tarlós István az árvízi helyzetről. A főpolgármester kijelentette: a főváros felkészült a Duna hétfőn várható tetőzésére.

Tarlós azután tartott sajtótájékoztatót, hogy reggel kilátogatott a Margitszigetre, ahová jelenleg civileknek tilos a belépés. Nappal öt-, éjszaka négyszázan dolgoznak, eddig mintegy 500 ezer homokzsákot helyeztek el, sőt még ma elkészül az 1400 méter hosszúságú ún. tengeri kígyó: ez annyit jelent, hogy hetven 20 méteres – 90 cm átmérőjű – tömlőt raknak le átfedésben. Az egyenként 13 tonnás elemeket először levegővel töltik meg, aztán vízzel, és hevederes kötéssel helyezik el őket egymás mellett.

false

 

Fotó: Legát Tibor

A főpolgármester igyekezett teljes képet adni a budapesti helyzetről, északról „indulva” sorolta a kritikus helyszíneket: a Római-parttal kapcsolatban elmondta, hogy 40 árvízvédelmi kaput már bezártak, ma további hármat fognak bezárni. A védművet nem kellett megmagasítani, mivel az 940 centiméter, ám a töltés talpához 10 ezer köbméter agyagmagot raknak. Picivel délre, az Aranyhegyi-pataknál a Pók utcai lakótelepet 150 méteren homokzsákokkal levédték, de a csatornázási művek, illetve a honvédség emberei a helyszínen vannak, így Tarlós szerint elegendő „élő erő” van ott, hogy a lakótelepet oldalról is megvédjék, a Dagály strand viszont védhetetlen, ezért ma déltől már zárva van.

false

 

Fotó: Legát Tibor

A Batthyány téren is homokzsákokat helyeztek el, a metró várhatóan nem fog megállni az állomáson; a szentendrei HÉV csak a Margit hídig közlekedik. Az Erzsébet híd környékét is homokzsákokkal védték le, ám a Műegyetemnél folyamatosan szivattyúznak. Tarlós elmondta, hogy a Háros horgásztelepen a hullámtérben 200 embert érinthet a kiköltöztetés és az áramkikapcsolás. Eddig harmincan hagyták el a telepet, a XXII. kerületi önkormányzat biztosított számukra lakást.

false

 

Fotó: Legát Tibor

A további kitelepítésekről a főpolgármester annyit mondott, hogy legrosszabb forgatókönyv esetén 55 ezer embert kellene evakuálni, ám véleménye szerint ez valószínűtlen. Már csak azért is – mondta Tarlós –, mert tetőzéskor a Duna vízszintjét 895–900 centire becsülik, „mi pedig 930 centiig meg tudjuk védeni a várost”. Azt azért hozzátette: „Legalábbis emberi számítás szerint.”

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.